U 101. GODINI ŽIVOTA I 77. GODINI SVEĆENIŠTVA

772 0

Stjepan Benić rođen je 21. ožujka 1913. u Batrini, župa Nova Kapela od oca Stjepana i majke Katarine r. Stehno. Osnovnu školu polazio je u Novoj Kapeli, realnu gimnaziju u Novoj Gradiški gdje je maturirao 1932. god.

POŽEGA, 7. kolovoza 2013. – U Domu pape Ivana Pavla II. u Požegi, na blagdan Preobraženja Gospodnjeg, 6. kolovoza, okrijepljen svetim sakramentima preminuo je umirovljeni jakšićki župnik preč. Stjepan Benić u 101. godini života i 77. godini svećeništva.

 

Stjepan Benić rođen je 21. ožujka 1913. u Batrini, župa Nova Kapela od oca Stjepana i majke Katarine r. Stehno. Osnovnu školu polazio je u Novoj Kapeli, realnu gimnaziju u Novoj Gradiški gdje je maturirao 1932. Iste godine stupio je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i upisao se na Bogoslovni fakultet u Zagrebu. Za svećenika ga je zaredio nadbiskup Alojzije Stepinac na blagdan sv. Ane, 26. srpnja 1936. Prvi dekret primio je za službu kapelana u Novoj Gradiški gdje ostaje do 15. srpnja 1938. Potom je kapelan u Mariji Bistrici sve do veljače 1940. godine. Preuzima župu Stražeman i ondje ostaje do 1943. kada je premješten za subsidijara u Starom Petrovom Selu u kojem svojstvu ondje ostaje do 1945. Od te godine započinje svoje djelovanje u Jakšiću sve do umirovljenja, 31. kolovoza 1982. godine, otkada živi u svom domu u Jakšiću. Od 1956. do 1958. bio je dekan Požeškog dekanata. Kao jakšićki župnik privremeno je od 1969. do 1970. upravljao i župom Vetovo.

Godine 1955. postao je začasnim prisjednikom Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu a 7. travnja 1982. zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić imenovao ga je počasnim kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog. Prigodom sedamdesete obljetnice svećeništva, 2006. godine požeški biskup uvrstio ga je među posebno zaslužne svećenike Požeške biskupije i dodijelio Srebrenu biskupijsku plaketu s Poveljom priznanja i zahvalnosti uz obrazloženje da je to zaslužio „za svećeničko služenje ispunjeno vjernošću, savjesnošću, požrtvovnošću i ljubavlju prema Crkvi i svome hrvatskom narodu“. Za stotu obljetnicu života i sedamdeset šestu obljetnicu svećeništva papa Benedikt XVI. poslao mu je čestitku u kojoj među ostalim kaže: „Vaši visoki jubileji su prigoda da, zajedno s Vama, uputim Svemogućem Bogu zahvalu i za dar života i za dar svećeništva. Ujedno zahvaljujem i Vama jer ste se, čuvši poziv od Gospodina da ga slijedite, spremno odazvali u ne baš lakim vremenima. Stoga danas možete biti putokaz i primjer mladima da se u životu vjernost i ustrajnost isplate. Vi svjedočite da je najveća radost prepoznati volju Božju i Gospodinu služiti.“

Sprovod preminulog svećenika Benića započet će svetom misom zadušnicom u četvrtak, 8. kolovoza 2013. u župnoj crkvi sv. Barbare u Jakšiću u 17,00 sati a potom slijedi ukop na mjesnom groblju.

(Požeška biskupija)

Related Post

DAN ŽIVOTA U DAVORU

Autor - 03/02/2013 0
U nedjelju, 3. veljače na Dan života, požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je rodnu župu Davor, predvodio euharistijsko slavlje i…