U BOBARAMA OTKRIVENA SPOMEN PLOČA POGINULOM PIROTEHNIČARU VILSONU KULAŠU

3701 0

Autor Mato Višić

OKUČANI – U Bobarama je u utorak 11. srpnja otkriveno spomen obilježje poginulom pirotehničaru Vilsonu Kulašu, pripadniku MUNGOS-a , koji je smrtno stradao od PROM-1 prošle godine prilikom završnog razminiranja Brodsko-posavske županije.

Pokojni Kulaš je u ovom poslu bio 11 godina, rodom je iz Biograda na moru a sa suprugom i dvoje malodobne djece živio je u Varaždinu. Članovi obitelji, kolege pirotehničari i prijatelji podigli su spomen obilježje , a vijence su uz suprugu Stelu i ostale članove obitelji položili izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar –Kitarović župan Danijel Marušić, izaslanik predsjednika sabora saborski zastupnik Stevo Culej, izaslanici predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut i načelnik PU Brodsko-posavske Ante Zovak, gradonačelnik grada Biograda Ivan Knez, izaslanstvo Općine Okučani prevođeno načelnikom Acom Vidakovićem i predsjednikom vijeća Ivicom Pivcem te prijatelji poznanici i kolege pirotehničari iz tvrtke Mungos.

Kratki komemoracijski program vodila je glasnogovornica PU Brodsko-posavske Kata Nujić, a sve je počelo uz kršćansku himnu Divna milost.

Supruga pokojnog Vilsona, Stela se zahvalila nazočnima te je uplakana u ime svog pokojnog supruga i njegovih kolega pirotehničara uputila poruku visokim državnim dužnosnicima – rekavši: – Okrenite se oko sebe i pogledajte ove dečke u uniformama. To su naši heroji! To nisu fizički radnici i apeliram na vas učinite sve što možete da im se poboljšaju uvjeti rada i da im se promijeni status- rekla je supruga pokojnog pirotehničara.

Izaslanik predsjednika sabor Stevo Culej je obećao da će zajedno sa hrvatskim braniteljima u saboru u rujnu na novi prijedlog zakona o Hrvatskim braniteljima predložiti amandman koji se odnosi na pirotehničare.
Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović – župan brodsko-posavske županije Dr. Danijel Marušić je rekao kako je i predsjednica itekako svjesna ove velike tragedije i ove velike žrtve koju je pokojni Vilson Kulaš dao usudim se reći i nakon toliko godina od rata za slobodu i sretniji i sigurniji život djece koja žive na ovom području i predsjednica zajedno sa svima nama koji smo ovdje duboko suosjeća i izražava sućut obitelji pokojnog Vilsona. Marušić je naglasio kako osobno poznaje obitelj poginulog Vilsona koji je imao i tragično djetinjstvo jer je rano izgubio i oca i majku te da je kao pirotehničar i branitelj dao nemjerljiv doprinos Hrvatskoj slobodi i samostalnosti koju i danas plaćamo životima naših sugrađana na ovako opasnim poslovima.
Pomoćnik Ministra Unutarnjih poslova i premijerov izaslanik Damir Trut je rekao kako očekuje izmjene i dopune zakona kojim će se pirotehničarima olakšati posao. Dodao je da su problem konkurencija , niska cijena kvadratnog metra razminiranja i rokovi kojih se vlasnici tvrtki za razminiranje moraju držati kad dobiju posao.

Preostaje još 440 000 m2 zemljišta za razminiranje u RH i to je veliki posao.Nije dobro da je cijena kvadratnog metra tržna – ona bi morala imati svoje granice s jedne i s druge strane kako bi se mogla osigurati i sigurnost samih pirotehničara koji rade taj težak i opasan posao- rekao je Trut.
Pirotehničari danas rade najopasniji posao u Hrvatskoj za najnižu cijenu kvadratnog metra po teškom i nepristupačnom terenu i otežanim uvjetima pa se nesreće događaju. Vilson Kulaš je 37 poginuli pirotehničar na poslovima razminiranja. Njegove kolege nisu bile raspoložene za razgovor rekli su da o potrebi promjene uvjeta i zakona o razminiranju govore godinama ali su reakcije zakonodavaca slabe. S tugom i bolom su se oprostili od poginulog kolege i otišli na novo radilište u Kusonje.
Ukupno su od mina u Hrvatskoj posljednjih 20 godina poginule 202 osobe.

Mato Višić, novinar radio “Bljesak” Okučani

Related Post