U GIMNAZIJI PREDSTAVLJEN PILOT-PROGRAM MINISTARSTAVA KULTURE I OBRAZOVANJA

1032 0

NOVA GRADIŠKA, 3. travnja 2013. – Ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović predstavili su danas u Gimnaziji Nova Gradiška pilot-program Ruksak (pun) kulture. Na zadovoljstvo novogradiških gimnazijalaca, pod nazivom Izgradnja zajednice ritmom i zvukom održana je i prva radionica u Ruksaku, namijenjena učenicima i nastavnicima. Vodio ju je Branko Trajkov, profesionalni glazbenik bubnjar i udaraljkaš, član rock-grupe Zabranjeno pušenje.

 

Predstavljajuću Gimnaziju Nova Gradiška, ravnateljica prof. Nada Peleh-Serenčeš izrazila je zadovoljstvo što se predstavljanje ovog pilot projekta događa u njihovoj školi. Dodajmo da Gimnazija Nova Gradiška odabrana za prvo predstavljanje ovog pilot-programa zahvaljujući prijateljstvu autorice programa Maje Zrnčić i profesorice u novogradiškoj Gimnaziji Ljiljane Ptačnik.

Okupljenim novogradiškim prosvjetnim i kulturnim djelatnicima, te gimnazijalcima obratio se u ime Grada Nova Gradiška predsjednik Gradskog vijeća prof. Mirko Golovrški. Ruksak (pun) kulture dio je kulturne politike Vlade za vrtiće, osnovne i srednje škole, odnosno, djeca od tri godine i učenici od 6 do 18 godina korisnici su ovoga Programa. Riječ je o zajedničkoj inicijativi Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i zajedničkom ulaganju područja obrazovanja i područja kulture na državnoj razini.

Ruksak (pun) kulture nacionalni je dopunski program podrške kurikulu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, vezan uz umjetnost i kulturu, koji će u hrvatskim vrtićima i školama provoditi stručnjaci – književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici. Program omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihove estetske kulture, općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. Djeca i mladi bit će osposobljeni za pozitivan pristup svim vrstama umjetnosti i kulture.

Tijekom svoga razvoja on će se prilagođavati potrebama županija i jedinica lokalne samouprave, a Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dat će temeljne preporuke o provođenju programa.

Ruksak (pun) kulture zajednički je poduhvat obrazovanog i kulturnog sektora na nacionalnoj i lokalnoj razini, a da su pritom uključene sve županije i općine.

U prvoj fazi Ruksak je namijenjen vrtićima i školama koji su udaljeniji od gradskih središta i kojima su kulturni i umjetnički programi manje dostupni.

U 2013. godini riječ je o pilot projektu, a natječaj za 2014. godinu bit će raspisan u srpnju 2013. godine.

FOTO: d. ivanković/ novagra.hr

Related Post

“VOLIM HRVATSKU“

Autor - 15/03/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 15. ožujak 2014. – Edukativno – zabavno – glazbenim programom „Volim Hrvatsku“ čiji je autor ravnatelj Mirko Golovrški,…