U OSNOVNOJ ŠKOLI ‘MATO LOVRAK’ U NOVOJ GRADIŠKI MULTIMEDIJALNA UČIONICA S INTERAKTIVNOM PLOČOM I 24 TABLETA ZA UČENIKE

748 0

Projektni tim iz Nove Gradiške predstavio je priručnike za učitelje, učenike i roditelje te dio multimedije koje su izradili s još četiri osnovne škole za sve učenike i učitelje u Hrvatskoj

 

NOVA GRADIŠKA, 10. listopada 2014. – Priručnik za učitelje i roditelje, udžbenik za učenike te multimedijski materijali o sigurnosti djece na internetu predstavljeni su danas u Osnovnoj školi ‘Mato Lovrak’ u Novoj Gradiški. Dio je to projekta ‘Sigurnost djece na internetu’ za izradu školskog kurikuluma o sigurnom korištenju interneta i mobilnih tehnologija, a svi materijali bit će od prosinca ove godine dostupni svim školama u Hrvatskoj u sklopu školskog kurikuluma. Također, predstavljena je i multimedijalna učionica koja ima interaktivnu ploču s projektorom i 24 tablet računala, a opremljena je u sklopu projekta.

 

Školski kurikulum bit će pripremljen za sve razrede osnovne škole, odnosno organiziran u četiri grupe prema uzrastu učenika, a OŠ ‘Mato Lovrak’ zadužena je za 3. i 4. razred. Osim učitelja i učenika škole iz Nove Gradiške, u projektu sudjeluju i OŠ Veliki Bukovec kao nositelj projekta teOŠ Popovača,  OŠ Gripe iz Splita i OŠ ‘Mladost’ iz Osijeka. U sklopu projekta izrađujuse priručnici, radni materijali, multimedijski sadržaji i interaktivne igre za pomoć u edukaciji djece, roditelja i učitelja te prevenciji elektroničkog nasilja.Osnovni ciljevi jednoipolgodišnjeg projekta su podizanje svijesti o nužnosti zaštite djece i mladih te razvijanje kritičkog stava.

 

–       S obzirom na to da učenici već odmalena, osim u stvarnom, žive i u virtualnom svijetu, bilo je nužno naučiti ih kako što sigurnije prihvaćati i koristiti nove tehnologije. Ovaj projekt im upravo to i nudi. Nadamo se da će materijali nastali u projektu  naći mjesto u svakoj  školi i učionici. Oni su rezultat  rada  učitelja entuzijasta, članova školskog pedagoškog tima u sastavu: Đurđa Trupinić, Vedran Šperanda, Verica Lukačević, Natalija Golovrški na koje sam kao njihova koordinatorica iznimno ponosna. Veliku nam je podršku u radu pružao i bivši ravnatelj Mirko Golovrški – istaknula je Vesna Lončar-Cindrić, ravnateljica i koordinatorica školskog tima iz Osnovne škole ‘Mato Lovrak’ iz Nove Gradiške.  

 

Paralelno s razvojem kurikuluma učitelji su se usavršavali kroz radionice i studijska putovanja u države Europske unije. U dvaputovanja, učitelji iz OŠ ‘Mato Lovrak’ posjetili su European Schoolnet u Insafeu (Belgija) i škole u Velikoj Britaniji te sudjelovali na tri višednevne radionice na Plitvičkim jezerima, u Đurđevcu i Splitu.

 

Ciljevi projekta su i poboljšanje obrazovnih vještina i stručnosti učitelja za poučavanje usmjereno ka učenicima, poboljšanje digitalnih kompetencija učenika i razvijanje kritičkog stava prema odgovornoj uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije.

 

U projekt jeizravno uključeno 200 učitelja, 220 učenika te 220 roditelja, a neizravno kroz kampanju podizanja razine svijesti i daljnju implementaciju školskog kurikuluma, obuhvaćeno je više od 5000 učenika i roditelja te 2500 učitelja.Pilot testiranjem i diseminacijom projekt završava u prosincu 2014. godine.

 

Projekt financira IPA program Europske unije s 2,5 milijuna kuna, a podržavaju ih i Hrvatska akademska mreža CARNet, Agencijaza odgoj i obrazovanje, Agencija za zaštitu osobnih podataka te niz lokalnih institucija i organizacija.

 

Informacije o projektu i sve nastale materijale za učenike, učitelje i roditelje možete pronaći  na web stranici petzanet.HR

 

 

Related Post

OŠ “MATO LOVRAK”

Autor - 11/01/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 11. siječanj 2013. – Nezapaženo od šire javnosti prošao je uspjeh koji su učenici OŠ „Mato Lovrak“ postigli…

INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA

Autor - 05/05/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 5. svibanj. – Učenici pomoćnih zanimanja Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška danas prijepodne pekli su palačinke i kiflice brojnim…