U povodu Dana borbe protiv nasilja nad ženama govorile dr. Ljepša Rakas Vujčić i Marija Bradašić Mikolčević

1657 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 20. rujna 2019. – U povodu Dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna, danas je konferenciju za medije sazvala dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Nova Gradiška na kojoj je bila nazočna i Marija Bradašić Mikolčević, nova predsjednica Foruma žena SDP-a Nova Gradiška. Cilj konferencije je javnost što više zainteresirati za ovaj problem u društvu.
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obilježava u Hrvatskoj u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Pet godina poslije kao datum obilježavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004. godine.


-Sve izjave, konferencije i slično dovode do toga da se javnost više senzibilizira za ovaj problem u društvu. U tih 20 godina u našoj se državi puno napravilo u zakonskoj regulativi i zaštiti žena od nasilja, a usvojeno je i niz konvencija. Međutim, koliko mi o tome govorili nasilje nad ženama se, nažalost, događa i dalje. Ukazuje se zato i dalje na taj problem, senzibilizira javnost i ohrabruju žene da nasilje što više prijavljuju. Problem je u tome što se nasilje i dalje događa. Žene u strahu od počinitelja nasilja, osude okoline i straha da im nitko neće vjerovati, a institucije neće reagirati, straha od sramote za obitelj i djecu nasilnike ne prijavljuju. U zadnje vrijeme svjedočimo da se naselje ne događa samo u obitelji već i na radnom mjestu gdje ga je još teže prijaviti – kazala je dr. Ljepša Rakas Vujčić.
-Smatram da je prevencija bit svega. Prevenciju zlostavljanja treba početi u što ranijoj dobi, Kao učiteljica prevenciju nasilja, ne samo nasilja prema ženama, provodim sa učenicima od prvog razreda. S obzirom da se nasilje događa u obitelji bilo bi dobro o tome što više govoriti i iznositi što više primjera, a ne samo kada se nasilje dogodi, što smo svjedoci u medijima, kada o nasilju svi pričamo. Na nasilje treba upozoravati prije počinjenja. Činjenica je da nasilje nad ženama ima veliku stopu, da je sve češće i što je najgore završava smrću. Zato o toj temi trebamo govoriti. S obzirom da sam predsjednica Foruma žena SDP-a i okupljam sve veći broj žena oko sebe s njima ću o tome razgovarati kako bi žene mogle slobodno govoriti jer šutnja ne donosi ništa dobro – kazala je Marija Bradašić Mikolčević, nova predsjednica Foruma žena SDP-a Nova Gradiška.

Related Post