U Staroj Gradiški obilježena 28. obljetnica stradavanja hrvatskih branitelja u Novom Varošu

6244 0

Autor Franjo Samardžić
STARA GRADIŠKA, 16. rujna 2019. – U organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune ogranak Nova Gradiška i Općine Stara Gradiška danas je u Staroj Gradiški obilježena obljetnica stradavanja hrvatskih branitelja u Novom Varošu u rujna 1991.godine. Tada su se pripadnici oružanih postrojba suprotstavili u oružju i ljudstvu daleko nadmoćnijem agresoru – pripadnicima Banjalučkog korpusa JNA i domaćih pobunjenih Srba. Odana je počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima sa područja općine Stara Gradiška, ali i svim braniteljima koji su u to vrijeme branili starogradišku Posavinu, bili prva crta obrane u zaustavljanju neprijatelja u namjeri da ovlada prometnicom Stara Gradiška-Okučani. Počast je odana i svim braniteljima koji su u VRO Bljesak oslobodili okupirani dio zapadne Slavonije, time i starogradišku Posavinu i omogućili prognanom stanovništvu da se vrati u svoje domove.
Kod spomenika poginulim braniteljima s područja općine Stara Gradiška vijence su položili i cvijeće zapalili roditelji, udovice i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik hrvatske kopnene vojske u ime Vlade RH, ministra obrane Danira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH generala Zbora Mirka Šundova, general u miru Josip Lucić u ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Miroković, izaslanik načelnika Policijske uprave brodsko-posavske Mijo Kršić zajedno s Miroslavom Matićem i Zrinkom Kapetanićem, načelnicima policijskih postaja u Staroj Gradiški i Okučanima, u ima Grada Nova Gradiška koordinator za udruge proistekle iz Domovinskog rata Vlatko Grainer, izaslanstvo Općine Stara Gradiška predvođeno općinskim načelnikom Velimirom Paušićem, voditeljica Tima za psihosocijalnu pomoć Nova Gradiška mr. Ljiljana Lukačević, saborski zastupnik Davor Vlaović i izaslanstvo Udruge Hrvatska žena Donji Varoš. Molitvu kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima predvodio je dekan novogradiškog dekanata i vojni kapelan Željko Volarić koji je potom u spomen crkvi sv. Mihaela Arkanđela uz koncelebraciju velečasnog Mate Rukavine služio svetu misu zadušnicu za sve hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu .
Nakon svete mise održana je komemoracija na kojoj je nazočne pozdravio načelnik Općine Stare Gradiške Velimir Paušić. Zahvalio se svima na dolasku i obilježavanju ovog događaja iz Domovinskog rata. Najavio je slijedeće godine okupljanje u Novom Varošu u mjesnom domu koji se obnavlja. Evocirana su sjećanja na ratna događanja u Novom Varošu i još jednom odana počast hrvatskim braniteljima koji živote ugradili u obrani starogradiške Posavine i slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Naglašeno je da ovo, kao i druga značajna događanja u Domovinskom ratu, ne smiju biti zaboravljena, da ih treba prenositi na mlade i tako čuvati dignitet Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih branitelja.
Obilježavanjem ove obljetnice danas je u Staroj Gradiški pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, te pod supokroviteljstvom Brodsko-posavske županije, gradova Slavonski Brod i Nova Gradiška, te Općine Stara Gradiška završeno trodnevno obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije. Uspješan organizator je bila Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata brodsko-posavske županije.

Related Post

RAZMINIRANJE

Autor - 26/11/2013 0
SLAVONSKI BROD, 26. studenoga 2013. – Danas je u Brodsko-posavskoj županiji održan radni sastanak sa predstavnicama Hrvatskog centra za razminiranje:…