U subotu se u Cerniku odražava manifestacija Sačuvajmo stare sorte

2724 0

Autor Franjo Samardžić
CERNIK 27. veljače 2020. – Po peti put u Cerniku se u subotu 29. veljače, održava stručno-edukativna manifestacija Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2020.“ Održava se zahvaljujući Udruzi vinogradara i voćara općine Cernik i brojnim partnerima, te velikom interesu voćara i povrćara koji su ovu manifestaciju ucrtali u kartu najznačajnijih događanja u Hrvatskoj i okruženju. Partneri su Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavska županija, LAG-u Zapadna Slavonija, Udruga „Živa zemlja“ i OPG Hudolin, a pokrovitelji Općina Cernik, Hrvatske šume – Uprava šuma Nova Gradiška i Žakić commerce d.o.o.
I ove godine cilj je afirmirati stare autohtone sorte voća i povrća. Svakako treba doći u Hrvatski dom i vidjeti na štandovima sjemenje, plemke i proizvode, dakako i razmjenjivati stare sorte voća, vinove loze, šumskih voćkarica i sjemenja starih sorti povrća, začinskog i ljekovitog bilja.
Ova manifestacija ima i značajan edukativni karakter. Stručna predavanja održati će prof. dr. sc. Zoran Keserović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji će govoriti na temu „Tehnologija proizvodnje marelice“, a mr. Dominik Vuković sa Poljoprivrednog instituta Osijek o „Suvremenoj proizvodnji šljive“. Mr. sc. Višnja Šimunović iz Ministarstva poljoprivrede govoriti će značaju travnjačkih voćnjaka.
Razmjena plemki i sjemenja počinje u 10 sati , a stručna predavanja u 12 sati.

Related Post

ŠVARGLIJADA U HRVATA 2016.

Autor - 21/01/2016 0
STARO PETROVO SELO, 21. siječanj 2015. – U organizaciji Turističke zajednice Staro Petrovo Selo, Općine Staro Petrovo selo i Udruge…