DAN OPĆINE STARA GRADIŠKA – OPĆINA KOJA IMA BUDUĆNOST

1107 0

STARA GRADIŠKA, 29. rujna 2010. – Dvostruko se danas slavilo u Staroj Gradiški. Slavljen je blagdan Sv.Mihaela i po prvi puta u novoj crkvi i služena je u povodu blagdana starogradiškog zaštitnika sveta misa. Dan općine obilježen je svečanom sjednicom, a kod spomenika poginulim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Svečana sjednica

 održana je pod predsjedanjem Josipa Valentića u nazočnosti župana Danijela Marušića, načelnika općine Gornji Bogićevci Pave Klarića, zamjenika načelnika općine Dragalić Igora Šupice, načelnika Posteje granične policije Zrinka Kapetanića, ravnateljice OŠ Okučani Anke Posavec, voditeljice regionalnog ureda uprave za područje posebne državbne skrbi Željke Galonja, dopredsjednika ŽO HDZ-e Nikice Stevanovića, predstavnika carinske ispostave Stara Gradiška Josipa Vidakovića, roditelja poginulih hrvatskih branitelja, predstavnika udruga i Hrvatskog društva političkih zatvorenika.  

– Tekuća godina biti će upisana zlatnim slovima u povjesnicu Stare Gradiške. Naime, ove godine smo nakon duge 62 godine dobili crkvu koja je kao što sigurno znate bila srušena 1948 godine za vrijeme komunističkog režima rukama svećenika. Zahvaljujem se našem požeškom biskupu msgr. dr. Škvorčeviću koji je pokrenuo projekt izgradnje crkve u Staroj Gradiški i svima koji su na bilo koji način doprinjeli da se ponovo čuju zvona sa tornja crkve.

Iako se volim našaliti i reći da nas je gospodarska kriza zaobišla iz razloga što je kod nas ona prisutna već dvadeset godina, moram reći da je u tekućoj godini prisutan osjetan pad izvornih prihoda od poreza zbog čega nam je sve teže financirati preuzete obveze.

Unatoč tome moram naglasiti da Općina Stara Gradiška redovno izvršava sve svoje preuzete obveze.

Sa idućom godinom završit će se desetogodišnji ciklus obnove i izgradnje vodoopskrbe i vodoodvodnje na našoj Općini.

U tijeku je izgradnja magistralnog vodovoda od naselja Novi Varoš do naselja Dubovac. Završetkom ovoga projekta naši građani će biti priključeni na regionalni vodovod te ćemo time prestati korisiti vodu sa našeg lokalnog izvorišta sa kojega je kvaliteta vode bila upitna. Isto tako očekuje se i početak radova na vodovodu Novi Varoš – Gređani – Čovac – Vrbovljani, koji će omogućiti i stanovnicima naselja Gređani opskrbu pitkom vodom. Što se tiče vodoodvodnje sljedeće godine završit će se i taj projekt u posavskom dijelu općine. Međutim, tada nam preostaje i teži dio posla odnosno naći model da se svim građanima omogući priključak na vodoodvodnju jer jedino tako velika ulaganja imaju smisla. Napominjem da smo u naselju Novi Varoš sufinancirali priključenje na novoizgrađeni vodovod za razliku od većine Općina koje ne samo da ne daju nikakve subvencije nego se ne odriču ni naknade za priključenje.

Vrijednost svih ovih ulaganja u desetogodišnjem ciklusu prelaze preko 13 milijuna kuna što je gotovo ukupan iznos naših desetogodišnjih izvornih proračuna. Naravno da to nismo mogli sve financirati već su nam financijski pomogli Ministarstvo regionalnog razvoja ( kroz projekt EIB ) Hrvatske vode i Županija brodsko-posavska.

Završetkom izgradnje gotovo 95 % stanovništva imati će pristup vodovodnoj mreži, a na kanalizaciju sa modernim uređajem za pročišćavanje će imati pristup 85 % stanovništva. Ovu su pokazatelji kojih se ne bi posramile ni razvijenije europske zemlje.

Završetkom ovog velikog investicijskog ciklusa možemo započeti novi kroz koji nam je želja obnoviti i poboljšati cestovnu infrastrukturu kroz sva naselja gdje je to potrebno i više poraditi na izgradnji tzv. socijalne infrastrukture.

Uskoro trebaju započeti radovi i na uređenju mjesnog groblja. Radove u cjelokupnom iznosu od 300.000 kn. financira općina.

U planu nam je izgradnja i obnova sportskih terena u Staroj Gradiški sa svom potrebnom infrastrukturom te uređenje prizemlja zgrade općine gdje nam je želja napraviti modernu dječju igraonicu za naše najmlađe stanovnike. Isto tako u planu je završetak obnove svih društvenih domova.

I ove godine kao i proteklih ušli smo u projekt javnih radova s time da smo ove godine po prvi put uveli i socijalnu komponentu tj. zaposlili četiri ženske osobe za obilazak starijih i nemoćnih. Iako smo u početku bili dosta skeptični kako će naši korisnici to prihvatiti ovaj projekt se pokazao uspješan te očekujemo njegov nastavak.

Na području Općine Stara Gradiška u tijeku je i veliki zahvat na proširenju graničnog prelaza prema BiH. Iako Općina direktno ne sudjeluje u tome imati će velik značaj za razvitak općine jer će se ovim proširenjem sigurno otvoriti još radnih mjesta. Naravno da trebamo vršiti pritisak na institucije da daju prednost pri zapošljavanju našem stanovništvu. Ovaj primjer pokazuje da Općina Stara Gradiška zahvaljujući svom položaju ima dobru budućnost.

 

Na sjednici Općinskog vijeća donesena je odluka o darovanju zemljišta za izgradnju postaje granične policije Stara Gradiška. Jučer sam imao čast da darovnicu uručim načelniku policijske uprave brodsko posavske. Postaja granične policije Stara Gradiška trebala bi brojati 170 osoba što je značajan poslovni subjekt i u većim okvirima. Povratkom policije sigurno će se stvoriti interes za niz drugih poslovnih objekata prvenstveno ugostiteljski i trgovački koji bi mogli dobro poslovati. Isto tako predložio sam načelniku policijske uprave te načelniku postaje granične policije inicijativu, budući da se u policiji događa smjena generacije, treba ponuditi mladim ljudima stambeno zbrinjavanje na području Općine Stara Gradiška. Ideja je da se postojeće dotrajale zgrade u vlasništvu RH obnove i da se dio stambenih jedinica predvidi za smještaj zaposlenika MUP-a. Nadamo se da će ministarstvo regionalnog razvoja uspjeti prepoznati višestruku korist za lokanu zajednicu i za te mlade ljude. Ova inicijativu su prepoznali djelatnici MUP-a kao vrlo dobru te ćemo zajedničkim snagama lobirati prema MRRŠVG.

I ove godine smo izdvojili značajna sredstva za različite socijalne programe. Sufinancira se prijevoz učenika srednjih škola zajedno sa BPŽ, stipendirali smo studente, pomagali one kojima je pomoć potrebna, sufinancirali rad udruga i za ove programe izdvojili preko 200.000 kuna – kazao je, uz pstalo, općinski načelnik Velimir Paušić i zahvalio svima koji su dioprinijeli razvoju općine i boljem životu stanovništva.   

 

OPĆINSKA ODLIČJA I PRIZNANJA

 

Općinsko vijeće dodijelilo je zaslužnim pojedincima i društvima priznanja za doprinos u obrani domovine i ukupnom razvitku općine Stara Gradiška.

 

Generalu ANTI GOTOVINI, prvom počasnom građaninu općine Stara Gradiška dodijeljena je Povelja počasnog građanina i Grb općine Stara Gradiška za naročite zasluge u obrani područja općine Stara Gradiška tijekom Domovinskog rata.

 

DAVIDU FIGURIĆU dodijeljena je Nagrada općine Stara Gradiška za izuzetne sportske rezultate ostvarene u 2009. I 2010. godini u badmintonu. Uz diplomu dodijeljuje se i novčana nagrada od 2.000 kuna.

 

PLAKETA općine Stara Gradiška dodijeljena je:

 

DOBROVOLJNOM VATROGASNOM DRUŠTVU DONJI VAROŠ za posebno vrijedne rezultate u zaštiti i spašavanju, te otklanjanju pojava opasnih po život, zdravlje i materijalna dobra građana,

ROBERTI ŠIŠIĆ, dr. med. za iznimno značajan doprinos razvitku općine u području zdravstva i drugog društveno korisnog djelovanja,

DRAŽENU PEHERU, za iznimno značajan doprinos razvitku općine u području humanitarnog rada i drugog društveno korisnog djelovanja.  

Related Post