U Slavonskom Brodu i Staroj Gradiški obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

3650 0

Autor Franjo Samardžić

STARA GRADIŠKA, 16. rujna 2020. – U organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije danas je u Slavonskom Brodu i Staroj Gradiški obilježen 16. rujna, Dan hrvatskih branitelja brodsko-posavske županije. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima odana je počast braniteljima koji su najzaslužniji za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Evocirana su sjećanja na početak agresije na zapadnu Slavoniju i prelazak Save postrojbi banjalučkog korpusa okupatorske JNA.
Sveta misa zadušnica služena je u Župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.
U Staroj Gradiški, kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima sa područja Općine Stara Gradika počast su odala, položila vijence i zapalila svijeće brojna izaslanstva. Uz obitelji poginulih hrvatskih branitelja vijenac je kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda vijenac je položio general zbora Josip Lucić.
Vijence je položilo izaslanstvo Brodsko-posavske županije predvođeno županom Danijelom Marušićem i njegovim zamjenikom Damirom Mirkovićem, izaslanstvo Općine Stara Gradiška predvođeno načelnikom Velimirom Paušićem, Grada Nova Gradiška predvođeno koordinatorom za braniteljske udruge Vlatkom Grainerom, izaslanstvo Policijske uprave brodsko-posavske predvođeno Mijom Kršićem, načelnik granične policije Stara Gradiška Miroslav Matić i Željko Pinojtić u ime načelnika Policijske postaje Okučani Zrinka Kapetanića, te udruga proisteklih iz domovinskog rata i gardijskih brigada.
Molitvu je predvodio velečasni Željko Volarić, dekan Novogradiškog dekanata i kapelan vojne kapelanije i policijski kapelan. U emotivnom obraćanju govorio je o doprinosu poginulih hrvatskih branitelja koji su dali živote u obrani domovine i žrtvi koja nije bila uzaludna u oslobađanju i njenom stvaranju.
Nakon Stare Gradiška vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Novom Varošu. Promotor je bio Marko Derežanin.

Related Post