PRVI BLAGDAN SVETOG MIHALEA U NOVOJ CRKVI

1714 0

STARA GRADIŠKA, 29. rujna 2010. – Nakon 62. godine blagdan Sv. Mihaela u Staroj Gradiški ponovo je slavljen u župnoj crkvi. Nažalost, ne u onoj staroj, koju su komunističke vlasti 1948. godine dale srušiti, a zatočene svećenike u starogradiškom kazamatu tjerali da to učine. Izgradnju nove crkve pokrenuo je biskup požeški msgr. dr. Antun Škvorčević

i zato mu je općinski načlenik Velimir Paušić u i me svih Starogradiščana odao priznanje i na svečanoj sjednici općinskoga Vijeća upriličenoj u povodu Dana općine. Istaknimo još jednom da je izgradnjom nove crkve vraćen dug svećenicima, drugim vjernicima i rodoljubima koji su nevini, a osuđeni od komunističkih vlasti, tamnovali u starogradiškom kazamatu.

Dočekali su s radošću župljani svog biskupa i svećenike koji su s mladeži u procesiji došli do nove crkve.

– Dragi vjernici starogradiške župe od sveg srca vas pozdravljam. Došao sam se danas radovati se s vama. Vašega zaštitnika Svetoga Mihaela i to prvi puta, nakon 1948. godine, slavite u crkvi. Imali ste kapelu i ona je crkva, ali ovo je sada izgrađena crkva koja vraća dostojanstvo vama i vašoj župi nakon toliko godina. Prigodom posvete ove crkve 26. ožujka bili su ovdje mnogi uzvanici, no nekako vi župljani niste mogli biti prvi i glavni. Obećao sam tada da ću za svetkovinu Sv. Mihaela doći u Staru Gradišku, da bi bio samo s vama molitvom, i da bi bio s vama zahvaljivatelj Bogu za sve ono teško i mučno što se moralo proživjeti tijekom minulih godina, ali za sve ono lijepo i radosno što nam je Bog unatoč svemu darivao. Želio sam da upravo svi budemo tako raspoloženog srca pred Bogom i da zajedno sa Sv. Mihaelom hvalimo i slavimo gospodina našega Isusa, pobjednika nad smrću, kome vjerujemo i s kojim želimo oblikovati svoju osobni, obiteljski i naš zajednički život – kazoa je okupljenim župljanima biskup Škvorčević.  

Nova Kapela , osnovana TZ. : župan DANIJEL MARUŠIĆ: To je prva TZ u općini koja s osniva. Čestitao sma načelniku kao predsjedniku TZ i svima koji su došli na osnivanje jer smatram da je itekako bitno osnovati jednu TZ jer postoji dobri i veliki projekti u Ministarstvu turizma i ministarstvu kulture. Nažalost takvim velikim projektima pojedinčano je teško pristupiti. Smatram da je osnivanje i povezivanjem TZ puno bolje možemo koordinirati općenito rad i iskoristiti poptencijale naše BPŽ i da će tim ljudima biti lakše raditi u jednoj takvoj zajednici. Vidim veliki interes i olčekujem da kada se osnuju po općčinama TZ da se osnuje i TZ BPŽ i da ćemo svi zajedno doprinijeti razvoju turizma i same BPŽ.  

Biti će konkretnih koraka u pomoći TZ NK jer moram reći da je jučer bio ministar Božo Biškupić koji je uz svih kulturnih sadaržaja koje prate i potpomažu, moram reći da se s njim prepliće i turistička ponuda jer naša županije je bogata s povijesti. Mislim da u ta dva ministarstva ima potenc ijama da pomognu našim tzuristilčkim djelatnicima. Turizam pogotovo eko turizam ovdje treba se razvijati jer može biti dodatna grana nekoj osnovnoj djelatnosti tako da će u ovim recesijskim vremenima pomoći ljudima.  

Related Post

STARO PETROVO SELO

Autor - 16/12/2012 0
U župi sv Antuna Padovanskog Staro Petrovo Selo, rodnoj župi bl Jule Ivanišević, jedne od pet Drinskih mučenica, u subotu,…