MALA ŠKOLA

809 0

STARA GRADIŠKA, 19. ožujak 2013. – Mališani s područja općine Stara Gradiška i danas su se okupili u općinskoj vijećnici u tzv. maloj školi da još jedan dan provedu u druženju, igri i privikavanju na pravu školu u koju će krenuti

naredne jeseni. Pod vodstvom Brankice Kičić okuplja ih se svega dvanaesto koliko će na jesen krenuti u prvi razred osnovne škole.

 

Svake godine sve je manje djece, a i stanovnika u našoj općini. Godišnje umre dvadesetak osoba, a rodi se desetak djece. Iako s tisuću kuna potičemo natalitet, odnosno dajemo potporu obiteljima za svako novorođeno dijete, malo je efekta. Osnovnu školu u Staroj Gradiški pohađa svega stotinjak učenika. Zbog malo djece prije desetak godina prestao je s radom i vrtić u Staroj Gradiški – kaže općinski načelnik Velimir Paušić.

 

Nakon Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ i oslobođenja okupiranog dijela zapadne Slavonije oslobođena je i starogradiška Posavina. Prognano stanovništvo se vratilo u svoja devastirana i razorena sela. U sklopu obnove u Staroj Gradiški je izgrađena nova škola, a uređen je i opremljen vrtić. U Staroj Gradiški je puno praznih državnih stanova jer je malo onih koji su se odlučili doći živjeti u to pogranično mjesto.

Related Post