UDRUGA „DUBOVAC“ BILI BRIG: Deset veoma aktivnih godina

376 0

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

 

BILI BRIG – U petak, 3. svibnja, Udruga „Dubovac“ Bili Brig održala je svoju jubilarnu, desetu po redu  izvještajnu godišnju skupštinu koja je počela intoniranjem državne himne i minutom šutnje za preminule članove udruge:  Darija Čuturića i Branku Valentić te vrbovačkog župnika, Stjepana Bakarića. 

Predsjednik udruge, Zlatko Potočki, pozdravio je sve goste, među njima novokapelačkog župnika, Josipa Homjaka i vrbovačkog, Valenta Furjana, zatim predsjednicu Udruge umirovljenika Općine Nova Kapela, Ankicu Glivetić, predsjednicu MO Zarilac, Jasnu  Dostal i druge goste iz ovog mjesta, predstavnike DVD-a Bili Brig, članove Udruge „Dubovac“ i druge mještane. Tajnica udruge, Marija Đikić, upoznala je nazočne s dnevnim redom, a  nakon izbora radnih tijela skupštine, slijedila su izvješća predsjednika, tajnice i Nadzornog odbora.

Predsjednik Potočki u izvješću o radu udruge  u prošloj godini, kronološki je nabrojio sve aktivnosti, iz čega je vidljivo koliko su Dubovčani vrijedno radili, ne samo u prošloj, nego u prvih deset godina svog postojanja i djelovanja

Tako su uređivali crkvu Uzašašća Gospodinova u Bilom Brigu za sve veće blagdane: Božić, Veliki tjedan i Uskrs, Valentinovo, Spasovo i Malu Gospu. Udruga  vodi kontinuiranu brigu o Gospinom prošteništu na Gospinom polju cijele godine, a posebno pred blagdan Rođenja BDM kada ovdje svake godine bude posebno svečano. Uz sve akcije uređenja, prošle godine bilo je dodatnih poslova  nakon nevremena koje je ove prostore zahvatilo u srpnju. U  akcije se redovito, uz članove udruge, uključuju vatrogasci i  mještani. I prošle godine udruga se prijavila  općini Nova Kapela za sredstva koja općina svake godine dodjeljuje za rad udruga i posebno ističu podršku i potporu načelnika, Ivana Šmita. Udruga je zastupljena i u knjizi Ivana Prpića „Općina Nova Kapela – naš zavičaj“ za koju su članice udruge pripremile tekst o  aktivnostima udruge.  Predsjednik, Zlatko Potočki, sudjelovao je u radu završne konferencije  projekta „Znanjem do promjena“, koju je provodio LAG (Lokalna akcijska grupa) „Posavina“. Bilobriška udruga bila je partner i sudjelovala u projektu Provođenje volonterskih akcija u Bilom Brigu (uređenje parka uz potok Kamenicu,  okoliša, malog rukometnog igrališta, bojanje klupa i sl).  Članice udruge sudjelovale su  u edukacijama na području volonterstva u ljetnom kampu Latinovac, koje je također organizirao LAG. Dvije članice udruge bile su na studijskom putovanju po Austriji, u organizaciji LAG-a. Udruga „Dubovac“ tradicionalno sudjeluje na roštiljadi u Zarilcu, gdje su prošle godine održali i svoju godišnju skupštinu. Od ožujka do kraja 2023.g. članovi udruge sudjelovali su kao volonteri u projektu „Aktivni u mirovini“ koji je provodila novokapelačka Udruga umirovljenika. Kroz sudjelovanje u projektu koji su Dubovčani poduprli, pokazali su kako se poboljšava međusobna suradnja mladih i starijih. Članice Udruge „Dubovac“ i prošle godine organizirale su kreativne radionice na kojima su izrađivale suvenire s motivima  Gospinog polja. Iste su prodavali na Gospinom polju uz blagdan Rođenja BDM. Sredstvima od prodaje  pomogne se rad udruge. Udruga „Dubovac“ tradicionalno sudjeluje na manifestaciji „Advent u Novoj  Kapeli“.

Iako Udruga „Dubovac“ danas broji svega 18 aktivnih članova, iz provedenih  aktivnosti pomislili bismo da ih je daleko više. Samo prošle  godine u spomenute aktivnosti uložili su  306 volonterskih sati.

Slijedila su ostala izvješća te plan rada i financijski plan za 2024, povećanje članarine na skromnih 5 eura godišnje i neke druge teme. U prilog brojnih aktivnosti i angažiranja članova udruge na boljitku sela, uređenju Gospinog polja i drugog, govore i pozdravni govori koji su sadržavali samo riječi pohvale ovako maloj, ali vrijednoj ekipi, kojoj mogu biti zavidni neki, brojčano mnogo veći. Skup su pozdravili  vrbovački župnik, Valent Furjan, predsjednica Udruge umirovljenika Nova Kapela, Ankica Glivetić, predsjednik DVD-a Bili Brig, Valentino Štivić i predsjednica MO Zarilac, Jasna Dostal.

Nakon službenog dijela skupštine, druženje je nastavljeno uz domjenak i glazbu. Sve čestitke udruzi na nesebičnom i aktivnom desetogodišnjem radu koji će sigurno ostati takav i u godinama koje dolaze.

Related Post