UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

670 0

NOVA GRADIŠKA, 16. listopada 2013. – Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od lipnja provodi projekt stručnog osposobljavanja mladih ”Local goes global”, podržan od strane Europske Komisije u sklopu programa ”Mladi na djelu”,

za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe EU. Projekt ”Europa svima” je sedmodnevno stručno osposobljavanje (training course) namijenjeno osobama koje su aktivne u radu s mladima (djelatnici raznih Udruga, volonteri, itd.), a provest će se u našem gradu.

 

Dosada smo proveli pripremne aktivnosti, te u suradnji s partnerima odabrali sudionike treninga koji dolaze iz 8 europskih zemalja- uključujući Hrvatsku- : Italije, Rumunjske, Španjolske, Turske, Moldavije, Slovenije i Gruzije. Sudionicima smo organizirali smještaj, te mjesto održavanja projektnih aktivnosti – restoran s prenoćištem ‘Slavonski Biser’. Programska pravila nalažu da je uz financiranje projekta od strane EU potrebno i sufinanciranje, tako da smo uz pomoć Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske zatvorili financijsku konstrukciju projekta.

Danas, 15.10., krećemo sa provođenjem projektnih aktivnosti, te će u večernjim satima uslijediti neformalno otvorenje projekta uz dobrodošlicu sudionicima, dok će 16.10. biti službeno otvorenje projekta i započet će radionice koje će trajati do 22.10. Projekt je bogat sadržajima, tako da će uz predavanja po principu neformalnog učenja, sudionici imati priliku upoznati prirodno, te kulturno-povijesno bogatstvo Slavonije, kroz cjelodnevnu ”outdoor” aktivnost gdje ćemo organizirati tradicionalno slavonsko kolinje, nakon čega ćemo posjetiti eko-etno selo Stara Kapela. Kako je tema ovog projekta ruralni razvoj, te sudjelovanje mladih u istom, projektom je predviđen prijem u Gradskoj Vijećnici, koji će se održati 17.10., te će sudionike ispred Grada Nova Gradiška pozdraviti zamjenica gradonačelnika mr. sc. Ljiljana Lukačević, gdje ćemo zajedno razmijeniti ideje o mogućim načinima razvoja ruralnih sredina.

 

Kako mladi ljudi iz ruralnih područja mogu imati poteškoće u sustavu zdravstva, obrazovanja i rada, a osjećaj dosade može generirati fenomen nasilja u malim gradovima, smatramo da je izuzetno bitno obraditi ovu temu, pogotovo kad se uzme u obzir da naša Udruga, gledano kroz europski kontekst, djeluje u ruralnom području. Također, ruralno područje može imati potencijal ako se odgovorno razvija kroz seoski turizam, biološku proizvodnju i valorizaciju lokalnog područja. Temeljni cilj našeg treninga je razvijanje znanja, vještina i stavova kod radnika s mladima i vođa mladih koji rade s mladima u ruralnim i prigradskim područjima boreći se protiv socijalne isključivosti i siromaštva, te tako razviti u njima entuzijazam za nove izazove i inicijative. Štoviše ovaj trening želi stvoriti mrežu organizacija koje rade u ruralnim područjima u Europi.

 

Kako bi se postigli projektni ciljevi, trening je osmišljen kao spoj radionica, tribina, predavanja, grupnog rada, simulacija i vježbi povezanih s europskim građanstvom. Najvažniji fokus će biti ruralni razvoj, rad s mladima i sudjelovanje mladih. Također, sudionici ovog projekta bit će radnici s mladima, vođe mladih i multiplikatori koji su spremni podržati razvoj nevladinih organizacija koje rade s mladima u kontekstu novih ideja i inicijativa za ruralni razvoj!

 

Nikolina Jureković

Odnosi s javnošću

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

 

Program Mladi na djelu (Youth in Action)

 

Program ”Mladi na djelu” Europske unije namijenjen je mladima i organizacijama aktivnim u radu s mladima, koji se provodi u razdoblju od 2007. do 2013. godine. Glavnu riječ u osmišljavanju i provođenju projekata imaju upravo mladi. Ključna riječ je neformalno učenje, što znači da se ono odvija na ležeran način, uz zabavu, druženje, volontiranje i razmjenu iskustava. Ciljevi programa Mladi na djelu su sljedeći: promicanje aktivnog građanstva mladih a posebno njihovog europskog građanstva, razvijanje solidarnosti i promicanje tolerancije među mladima, a posebno njegovanje društvene kohezije u Europskoj uniji, poticanje uzajamnog razumijevanja među mladima iz različitih zemalja, razvijanje kvalitetnih sustava potpore aktivnostima mladih i mogućnostima organizacijama civilnog društva na polju mladih, te promicanje europske suradnje u polju mladih. Zavisno od pod-akcije, u programu Mladi na djelu mogu sudjelovati prijavitelji, partneri i sudionici iz različitih zemalja. Jedini uvjet koji mora biti zadovoljen jest to da barem jedan od partnera uključenih u projekt bude iz neke od 27 zemalja članica EU. Svi partneri i sudionici uključeni u projekt moraju biti iz tzv. programskih zemalja – tj. iz neke od 27 zemalja članica EU, Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Turske, Švicarske i Hrvatske. Suradnja sa susjednim partnerskim zemljama Europske unije- koje se dijele u 3 regije: Jugoistočna Europa, Istočna Europe i Kavkaz, te Mediteranske zemlje- je moguća u nekoliko pod-akcija programa.

 

Za provođenje ovog programa u RH zadužena je Agencija za mobilnost i programe EU.

Related Post