UDRUGA „POZITIVA“ – Dani otvorenih vrata za oboljele od raka i članove njihovih obitelji

514 0

Autor Udruga „Pozitiva“ 

NOVA GRADIŠKA – Novogradiška Udruga „POZITIVA“ ove će godine uz financijsku potporu Brodsko-posavske županije na više lokacija zapadnog dijela Županije organizirati Dane otvorenih vrata za oboljele od raka i članove njihovih obitelji. 

„Cilj nam je  omogućiti oboljelima od raka psihosocijalnu pomoć na terenu, u zajednici u kojoj žive, ali i potaknuti ih  na uzajamnu podršku i razmjenu iskustava  kako bi smanjili prilagodbene teškoće i rizik za psihičke komplikacije. S dijagnozom teške bolesti sve se  mijenja i prirodno je da su oboljeli od raka  tjeskobni, strahuju od smrti, iscrpljeni su dugotrajnim i invazivnim liječenjem pa ne čudi što veliki broj onkoloških bolesnika ima  simptome depresije i anksioznosti.  Bolest ih obično navodi na inventuru života, na  razmišljanje o životnim navikama i vrijednostima,  o sebi i  odnosima  s drugima,  na redefiniranje  životnih ciljeva i prioriteta. 

Međutim, kad se razbole od raka, ljudi nemaju samo psihološke, već i socijalno-egzistencijalne probleme , na dugotrajnim su bolovanjima ili skroz gube  radnu sposobnost, povećavaju im se troškovi života vezano za zahtjeve odlaska na liječenje i promjene u načinu prehrane i života uopće,  srozava im se kvaliteta života.  Stoga ćemo im osigurati i informacije o pravima koja po osnovi bolesti mogu ostvariti  u sustavu socijalne skrbi i zdravstveno-mirovinskog  osiguranja.  

Budući da dijagnoza maligne bolesti ne pogađa samo oboljelu osobu, već i cijelu obitelj, organizirat ćemo i psihološku podršku za članove obitelji  kako bi se što  bezbolnije nosili  sa svojim emocionalnim reakcijama, brigom i strahovima, promijenjenim ulogama u obitelji .

 Do kraja rujna tekuće godine  Dane otvorenih vrata za oboljele od raka i članove njihovih obitelji   organizirat ćemo u Staroj Gradiški, Okučanima, Davoru, Starom Petrovom Selu i Općoj bolnici Nova Gradiška. O terminima održavanja Dana otvorenih vrata onkološki će bolesnici pravodobno biti informirani u ambulantama obiteljske medicine,  putem medija i plakata na javnim prostorima u mjestima stanovanja te će moći posjetiti Dane otvorenih vrata na najbližoj lokaciji. ”- u najavi Projekta  ističe predsjednica Udruge “POZITIVA” mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije. 

Prve Dane otvorenih vrata za oboljele od raka i članove njihovih obitelji Udruga „POZITIVA“ organizira 20.-21. travnja 2022. u Staroj Gradiški, u prostoru Općine Stara Gradiška. 

Related Post