Udruga Studio B: Šareni leksikon edukacije tolerancije

833 0

Autorica: Nikolina Jureković

Bodovaljci, 5. srpnja 2018. – Udruga Studio B potpisala je Ugovor o dodjeli financijskih sredstava 28. lipnja, te je 1. srpnja započela provedbu projekta “Šareni L.E.T.” (Šareni leksikon edukacije tolerancije) koji je odobren na nedavno provedenom javnom pozivu Zaklade “Hrvatska za djecu”.

Šareni L.E.T.“ je projekt namijenjen djeci i mladima koji dolaze iz ruralnih područja, te se suočavaju s nedostatkom organiziranog provođenja slobodnog vremena i prilika za osobni rast i razvoj, te njime težimo izjednačavanju mogućnosti djece i mladih koji žive u nerazvijenim područjima. Aktivnosti ovog projekta provodit će se u jedinicama lokalne samouprave u kojima se problemi djece i mladih očituju u nedostatku kvalitetnih sadržaja i nepostojanju jasne strategije razvoja programa za djecu, odnosno mlade, koja bi sinergijski djelovala na društvo, te ujedno osigurala prostor za kreativno i intelektualno izražavanje svih individua.

Primarni ciljevi projekta su: promicanje aktivnog sudjelovanja djece i mladih; povećanje kvalitete života djece; te promicanje osobnog razvoja. Direktni korisnici koji će biti obuhvaćeni ovim projektom su djeca i mladi iz općine Vrbje i okolnih općina koji se susreću s geografskom preprekom i ekonomskim preprekama, te učenici osnovnih škola opće populacije. Nedovoljan broj edukacija i drugih aktivnosti, i često njihova geografska nedostupnost, korisnike ovog projekta stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na djecu i mlade iz urbanih sredina.

Projekt će se provoditi 6 mjeseci (do 31.12.2018.), tijekom kojih ćemo implementirati 5 aktivnosti.

Prva aktivnost koja će se provoditi jest Klub za djecu i mlade. Klub će biti otvoren od 9. srpnja do 30. kolovoza u prostorima Društvenog doma u Bodovaljcima. Klub je namijenjen osmišljavanju i realiziranju radionica od interesa mladih za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, njihov sveobuhvatan i kvalitetan razvoj. Projektom je predviđena provedba filmskih večeri, dana društvenih igara, kreativnih i glazbenih radionica; te ostalih aktivnosti sukladno potrebama samih korisnika. Klub za djecu i mlade otvoren je djeci od 8 do 14 godina, te mladima od 15 do 29 godina iz naselja Bodovaljci, te ostalih naselja s područje općine Vrbje. Otvorenje Kluba održat će se u ponedjeljak, 9. srpnja, u večernjim satima. Svakako pratite našu web i Facebook stranicu za informacije o ovom događaju. Također, ovim putem pozivamo sve koji se žele volonterski uključiti u organizaciju aktivnosti Kluba da nam se jave putem web stranice, Facebook stranice ili nas posjete u Klubu. Cilj Kluba je osnaživanje mladih za uključivanje kao korisnika, volontera ali i kao izvoditelja programa, te omogućavanje kvalitetnog provođenja slobodnog vremena za vrijeme ljetnih praznika. Poseban naglasak stavljen je na podršku idejama/inicijativama/projektima mladih s ciljem njihova osnaživanja za sudjelovanje u zajednici te samoaktualizaciju.

Druga aktivnost, pod nazivom “Srcem do jednakosti” provest će se od 8. do 13. kolovoza 2018. Riječ je o petodnevnom ljetnom kampu za desetoro djece iz općine Vrbje koja će se održati u Starom gradu na otoku Hvaru. Svakoga dana obuhvatit ćemo različitu temu: 1. dan “Upcycling” radionice – stvaranje umjetničkih djela i iskoristivih stvari od starih materijala; 2. dan Likovne radionice – izrada likovnih djela različitim tehnikama na zadanu temu; 3. dan Sportske igre– održavanje različitih sportskih natjecanja (igre s loptom, trčanje, badminton); 4. dan Psihološke radionice – održavanje radionica na temu izgradnje samopoštovanja (Tko sam ja; asertivna komunikacija; samopouzdanje); 5. dan Scenski nastup – radionice glume, pjevanja i recitacije sa završnim nastupom u večernjim satima; 6. Dan putovanja. U aktivnosti će sudjelovati tri izvoditelja aktivnosti i jedan roditelj kako bi se osiguralo sigurno i poticajno okruženje za djecu.

Ovim putem pozivamo roditelje djece od 8 do 12 godina iz općine Vrbje da prijave svoju djecu za sudjelovanje u ovom ljetnom kampu. Napominjemo kako je sudjelovanje za djecu apsolutno besplatno, te im je osiguran prijevoz, smještaj, 3 obroka dnevno, te svi potrebni materijali. Kako bi osigurali zaštitu korisnika projekt snosi i troškove putnog osiguranja za djecu. Roditelji nas mogu kontaktirati putem e-maila: ured.studiob@gmail.com ili telefona 0917288236.

Treća aktivnost su radionice razvoja ključnih kompetencija koje će se provoditi od rujna do prosinca 2018. godine s učenicima osnovnih škola iz šireg novogradiškog područja.

Ovim projektom ćemo doprinijeti razvoju lokalne zajednice kroz rad s našim najmlađim članovima, pružajući doprinos osiguravanju jednakih mogućnosti za djecu i mlade iz nerazvijenih područja, dok će aktivnosti projekta doprinijeti promicanju osobnih prava djece te podupiranju obrazovnih i rekreacijskih sadržaja od vitalne važnosti za rast i razvoj djece i mladih. Projekt podupire i Općina Vrbje.

(Nikolina Jureković, predsjednica Udruge Studio B)

Related Post