UDRUGA VINOGRADARA I VOĆARA STARO PETROVO SELO – OPLEMENILI ZAPUŠTENO PETROVOSELSKO GORJE

1048 0

STARO PETROVO SELO, 4. ožujka 2011. – Brojne provedene aktivnosti, planovi za ovu godinu i dobra suradnja sa srodnim udrugama iz Kaptola, Cernika, Oriovca i Nove Gradiške na unapređenju vinogradarstva i voćarstva glavne su značajke Skupštine petrovoselske Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“.

 

 

Ponosni na uspjehe

 

– Od osnutka 18. veljače 2006. godine do danas možemo s ponosom reći da smo uspjeli u svim aktivnostima vezanim za unapređenje vinogradarstva i voćarstva na prostorima općine Staro Petrovo Selo i šire. Udruga i njen izvršni odbor unaprijedili su u stručnom radu naše članove, što je imalo utjecaja i na ostali dio voćara koji nisu naši članovi, jer se s više znanja, stručnosti i rada pristupilo u svim vrstama radova na poboljšanju kvalitete obrade, zaštite i proizvodnje – kazao je uvodno predsjednik udruge Vladimir Plavac, podnoseći izvješće o radu za proteklih godinu dana i dodao da je to došlo do izražaja prošle godine koja je bila nepovoljna za vinogradare i voćare, a oni su uz stručne savjete i stečeno znanje bili vrlo uspješni u proizvodnji.

 

Protiv visokih trošarina

 

Posebna aktivnost bila je usmjerena na potpisivanje peticije protiv visine trošarina na alkoholna pića. Udruga se aktivno uključila u Udrugu proizvođača prirodnih rakija „Slavonka“ Osijek. Upućene su zamolbe ministarstvima poljoprivrede i financija, Vladi i Poljoprivrednoj komori za smanjenje trošarine i povećanje količine bez trošarine.

Pod pokroviteljstvom Općine Staro Petrovo Selo organizirano je drugo ocjenjivanje vina. Ocjenjivana su 52 uzorka vina petrovoselskih vinara i vinara udruga iz Nove Gradiške, Cernika i Oriovca. Članovi Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ sudjelovali su u ocjenjivanju vina u Oriovcu i rakija u Cerniku. Visoke ocjene i pohvale za vina i rakije i stalno podizanje kvalitete najbolja su potvrda uspješnosti rada udruge na edukaciji i unapređivanju proizvodnje njenih članova. 

 

Edukacija i oprema unaprijedili proizvodnju

 

– Nabavljene su preša i muljača koje su puno pomogle našim vinogradarima u brzoj preradi grožđa u mošt. Ove godine planiramo nabaviti hidro prešu za bolje korištenje taložnog mošta. Nabavljeni elementi za laboratorij za vino i rakiju smješteni su u novu prostoriju, ali nisu stavljeni u funkciju jer nismo našli stručnu osobu za povremeni rad. Stavljanje laboratorija u funkciju prioritet je u ovoj godini – naveo je u izvješću Vladimir Plavac.

 

Treba istaknuti da Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ u petrovoselskom kraju ima veliko značenje kada je u pitanju obrada zapuštenog zemljišta i njegovo pretvaranje u vinograde i voćnjake.

 

Potpora općine

 

Kao i prošlih godina udruga petrovoselskih vinogradara i voćara će nastaviti s manifestacijama koje su postale tradicija. Obilježavanje blagdana sv. Vinka u Starcima, zabava uz krštenje vina i blagdan sv. Martina nezaobilazne su manifestacije, kao i sudjelovanje vinogradara i voćara na Poljoprivredno-poduzetničkim idejama u Novoj Gradiški. Udruga će i nove godine nastaviti s edukacijom svojih članova ali i popularizacijom vinogradarstva i voćarstva na petrovoselskom gorju. Tome će sigurno doprinijeti turističke oznake za vinograde i podrume, a vidikovci u Starcima i Vladisovu trebaju biti poticaj turističkoj djelatnosti.

 

Predsjednik udruge Vladimir Plavac istaknuo je dobru suradnju i potporu koju udruga ima od Općine Staro Petrovo Selo. Da će potpore biti i ubuduće potvrdili su općinski predstavnici Stanko Mikić i Zdravko Prša. Nastaviti će se uspješna suradnja s srodnim udrugama.

  

Related Post