VINKOVO U STARCIMA

701 0

STARCI, 22. siječanj 2013. – Danas je nakon kiše sunce obasjalo obronke Petrove gore i Starce. Iako u selu imaju samo dva stanovnika slavio se blagdan sv. Vinka. U kapelici posvećenoj zaštitniku vinograda i vinogradara,

velečasni Antun Prpić služio je svetu misu. Molilo se za rodnu vinogradarsku godinu, a potom je velečasni Prpić posvetio kuće, vinograde i klijeti.

 

Kod kapelice su se i danas okupili petrovoselski vinogradari i njihovi prijatelji, a u Starce, koji su postali simbol vinogradarstva i novog života na obroncima Babje Gore, došli su i drugi štovatelji sv. Vinka. Došli su na druženje, kuhano vino i kobasice koje su im i ove godine omogućili Općina Staro Petrovo Selo, općinska Turistička zajednica i Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“. Pjevalo se i plesalo, a uz tamburaški sastav Satir zaigralo se i kolo.

 

Posvećeni su i simbolično orezani prvi trsovi, tradicionalno okićeni kobasicama i slaninom. Iz vinograda se petrovoselskim gorjem orila pjesma, a čula se i pucnjava iz mužara. Širio se miris roštilja, pečenih kobasica i slanine i pila kvalitetna petrovoselska vina.

Zadovoljan je danas bio i općinski načelnik Željko Kočijašević. Ne samo zato što su na petrovoslskom gorju posljednjih desetak godina šikare i zapušteno zemljište pretvoreni u vinograde i voćnjake već zbog asfaltne ceste koja je ove godine vinogradare i štovatelje sav. Vinka dovela do Staraca čistih cipela i automobila.

Related Post

SPOMENIK PREDSJEDNIKU TUĐMANU

Autor - 12/05/2013 0
STARO PETROVO SELO, 12. svibanj 2013. – Jučer je najsvečaniji trenutak u obilježavanju Dna općine i 20. obljetnice ustroja Općine…