OSNOVNA ŠKOLA STARO PETROVO SELO

771 0

STARO PETROVO SELO, 24. ožujak 2013. – Višednevnim, bogatim sadržajima, staropetrovoselska osnovna škola obilježila je Dan škole i 100. obljetnicu rođenja književnika Ivana Gorana Kovačića, čije ime nosi, uz još 16 škola u Hrvatskoj.

 

Učiteljica hrvatskog jezika Marija Mikanović, uredila je glavni pano u holu fotografijama iz najznačajnijih trenutaka u životu književnika. Likovnjaci su, uz učiteljicu Anitu Mihaljević, vizualizirali Goranove stihove.

Niži razredi natjecali su se višebojcem, a uslijedile su zanimljive radionice. Biolozi su, pod mentorstvom učiteljice biologije Dalije Valiček, istraživali floru i faunu Gorskog kotara, kemičari su, pod mentorstvom učitelja Ninoslava Tohta, radili pokuse proizvodnje drvenog ugljena i gorivog plina. Geografi su, zajedno s fizičarima, uz pomoć učitelja Mladena Ivoševića i Zdenke Kuštrin, načinili plakat mjereći udaljenost između mjesta koja su obilježila život i ratni put Ivana Gorana Kovačića (ubili su ga četnici). Tehničari su, uz učitelja tehničke kulture Matu Šimunovića, izrađivali kućice, prikaze rodne kuće Kovačića, a povjesničari su, uz učiteljicu i mentoricu Marijanu Podgornjak, slikokazom prezentirali vrijeme života i stvaranja književnika.

 

Centralna proslava Dana škole upriličena je u staropetrovoselskom Hrvatskom pučkom domu. Bio je to književni susret sa sjenom I. K. Kovačića, prema scenariju i realizaciji učiteljice Marije Mikanović. Susret je veoma lijepo vodila učenica, Karla Lukačević, a sjena književnika bio je Mislav Petek. Vjerno je prikazana i Goranova kuća, za koju se pobrinuo, uvijek maštoviti domar škole, Mario Čuturić.

Pjesme Gorskog kotara prekrasno su svirali školski tamburaši, pod mentorstvom učitelja Mladena Ivoševića, a lijepo ih je pratila zborska pjesma pod dirigentskom palicom učiteljice Renate Grgić. Svirci tamburaša pridružila se i Comenius asistentica iz Njemačke Anita Franke, a priredbu su obogatile recitacije Goranovih pjesama na hrvatskom, njemačkom, engleskom i francuskom jeziku, za što su se pobrinuli, uz učiteljice hrvatskoga jezika, učitelji stranih jezika: Matija Grozdanović i Anita Magić. Učiteljice hrvatskog jezika Ivana Volarić, Ivana Vukšić i Marija Mikanović zaslužne su za izvrsnu dramatizaciju prizora Goranove pripovijetke. Povjesničari i učenik Danijel Mihić, uz mentoricu Marijanu Podgornjak, pripremili su slikokaz o ratnom putu I.G.K, a susret je obogaćen slikokazima o Gorskom kotaru i filmom o drugim školama koje nose Goranovo ime koji je nastao pod vodstvom učiteljice engleskog jezika Mateje Bonk.

 

Ovo je samo dio bogatog programa koji su učenici i učitelji staropetrovoselske škole pripremili za dan svoje škole, a posjetiteljima književnog susreta priuštili nesvakidašnji kulturni događaj.

 

Višnja Mikić


Related Post

Blagoslov župnog stana

Autor - 06/01/2012 0
U župi sv. Marije Magdalene u Štivici svake godine 5. siječnja, uoči sveta Tri kralja, nakon svete mise i blagoslova…

OPĆINA STARO PETROVO SELO

Autor - 25/06/2013 0
U ponedjeljak, 24. lipnja, uoči Dana hrvatske državnosti, u Starom Petrovom Selu su položeni vijenci i upaljene svijeće kod spomenika…

Novi inventar za vrtić

Autor - 14/02/2012 0
STARO PETROVO SELO, 14. veljače 2012. – Prošle je godine dovršena obnova zgrade Dječjeg vrtića. Prigodno je vrtić otvoren za…