SLAVA I POČAST HEROJIMA: Održan 26. memorijal „Hrvatski sokoli Laze“

3511 0

LAZE, 8. rujna 2019. – Pod pokroviteljstvom Općine Staro Petrovo Selo, jučer i danas održan je u Lazama, 26. po redu memorijal „Hrvatski sokoli Laze“ i evocirana sjećanja na Željka i Vladu Grganića, Zvonka Novoselca, Ivicu Pavlovića, Željka Mikolčevića, Darka Babića i Josipa Martinovića, mještane koji su u Domovinskom ratu život položili na oltar Domovine. Ovogodišnji memorijal, Organizacijski odbor na čelu s brigadnim generalom u miru Mladenom Mikolčevićem i Općina Staro Petrovo Selo iskoristili su kao prigodu da se otvori obnovljeni mjesni dom nazvan „Dom rvatskih sokola”.
Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vijence su položili i svijeće zapalili roditelji poginulih branitelja, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Pero Ćosić izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, zapovjednik oklopne mehanizirane gardijske brigade general Mijo Validžić kao izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića i zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general bojnika Siniše Jurkovića, izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora u kome su bili general Ljubo Ćesić Rojs, general -pukovnik Mladen Kruljac i pukovnik Rudolf Klincer, general Mladen Mikočević i mještani Laza.
Vijence su položili si svijeće zapalili Župan brodsko-posavski Danijel Marušić, izaslanstvo Općine Staro Petrovo Selo koje su predvodili načelnik i zamjenik načelnika Nikola Denis i dr. Josip Kolodziej, zamjenica novogradiškog gradonačelnika Ivana Trupina i općinski načelnik u Rešetarima Zlatko Aga, Josip Akmačić i Miroslav Matiću ime policijskih postaja Nova Gradiška i Stara Gradiška. te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i učenici OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci.
Obnovljeni dom nazvan „Hrvatski sokoli“ prigodno su otvorili ministar Tomo Medved i brigadni general Mladen Mikolčević, a posvetio pater Nenad Meter. Okupljenima se obratio općinski načelnik Nikola Denis i govorio o značaju koji će obnovljeni dom koji će imati za mještane i služiti im kao mjesto okupljanja i društvenog života.
-Postoje trenuci kada zastanemo i prisjetimo se novije hrvatske povijesti i u njoj velikih sinova, naših hrabrih hrvatskih branitelja, ovdje Hrvatskih sokola iz Laza koji su život podarili za slobodu Domovine u svim postrojbama Hrvatske vojske i Policije. Ljudi su to koji su stavili svoje živote na oltar domovine kako bismo danas živjeli u slobodi. Stoga je jako važni i zahvaljujem se organizatorima i svim prijateljima koji svake godine na današnji dan odazivaju na ovaj Memorijal. Zajedno s obiteljima naših poginulih branitelja prisjećamo se njihove žrtve i odajemo im počast. I svim hrvatskim braniteljima iskazujemo poštovanje i zahvalu, a kao narod i kao društvo čuvamo od zaborava naše vrijednosti koje smo donijeli iz Domovinskog rata. Stoga je jako važno da nastavimo sa ovim memorijalima. Sretan sam kad vidim da tolike godine tako veliki broj prijatelja koji dođu, odaju počast našim poginulim junacima, međusobno se hrabre i odlazeći odavde ponesu sa sobom, u svoje sredine, dio ove snage, jedinstva i zajedništva -kazao je ministar Tomo Medved.
-Za vrijeme 2. svjetskog rata imali smo šestoricu poginulih, a 1945. godine u nekoliko dana odvedeno je 29 mladića, najstariji je imao 33 godine i nikada nismo saznali gdje su im kosti završile. U Domovinskom ratu, rekao bih zadnjoj bitci za Hrvatsku smo izvojevali tako željenu slobodu i dugo čekanu neovisnost. Sedmorica naših prijatelja je položila svoje živote na oltar Domovine. Mi slavimo njihovu žrtvu jer su nam omogućili ovo što danas imamo kazao je general Mladen Mikolčević.
-Svake godine u Lazama odajemo počast svima onima koji su dali svoje živote u obrani naše Domovine, a posebno hrvatskim sokolima. Ono što je uvijek dirljivo je vidjeti djecu kako se poklone žrtvama starijih sumještana. Hvala Bogu da živimo u slobodi, a ono što mi je danas posebno drago je da je obnovljen dom koji nas na neki način upućuje u budućnost koja je u mladima i ostanku u ovom prostorima i da ova sela neće izumrijeti bez obzira na tragedije iz prošlosti – kazao je župan Danijel Marušić.

Related Post