UHIĆEN SILOVATELJ

889 0

SLAVONSKI BROD, 12. listopad 2012. – Nakon 12 dana policija je uhitila Ivu Kezelea koji je, prije nećakinje (16) silovao hendikepiranog dječaka, maloljetnu rođakinju i još dvoje djece. Doznajemo kako se silovatelj sam predao i kako je uhićen u predjelu između Sredanaca i Bickog Sela.

 

– Danas oko 18,30 sati policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod su uhitili 38-godišnjaka s područja općine Garčin zbog sumnje da je 30. rujna između 3,30 i 4 sata na području općine Bukovlje počinio kazneno djelo protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa (silovanje) na štetu 16-godišnjakinje s područja općine Bukovlje. Policija je za njim isti dan raspisala potragu i do danas se nalazio u bijegu. Prilikom uhićenja muškarac nije pružao otpor, a kod njega je pronađen lovački karabin, kalibra 7, 9 mm i dva (2) streljiva istog kalibra, koje su policijski službenici od njega uz potvrdu oduzeli. Kriminalističko istraživanje je u tijeku – priopćila je večeras Policijska uprava brodsko-posavska.

Već 12 dana po slavonskim šumama i oranicama tragalo se za Ivom Kezeleom (38) iz Bickog Sela kod Slavonskog Broda, osumnjičenim da je u noći na nedjelju 30. rujna, u selu u obližnjoj općini Bukovlje, silovao nećakinju (16), kćerku svoje starije sestre kod koje je u subotu slavio mjesni crkveni god.

Umjesto proslave, kirvaj je ovoj obitelji donio tugu i jad, a već dva tjedna traje i neizvjesnost jer je osumnjičeni u bijegu. Najgore je to što Kezele sada nije silovao prvi put. Kako doznajemo od obitelji, i prije su mu se događali slični napadaji. Sredinom 90-ih navodno je napao svoju, također maloljetnu daljnju rođakinju, a nakon toga počinio je još dva slična nedjela.

No ni za jedno nije procesuiran. U evidenciji Županijskog suda u Slavonskom Brodu imaju tek slučaj iz 2005., kada je silovao hendikepiranog dječaka, za što je u zatvoru bio dvije godine. Do tada nije bio ni procesuiran, što je potvrdio predsjednik suda Zlatko Mirković.

Na slobodu je izašao u srpnju 2010. i vratio se u Bicko Selo, gdje je živio s majkom Marijom i mlađim bratom Antunom. S njima je kobne subote otišao na kirvaj kod sestre i zeta. Iz njihove je kuće u noći otišao na zabavu u selo, gdje je susreo nećakinju i potom je napastovao.

– Predvečer smo odlučili krenuti kući, ali on nije htio. Popio je malo više i odlučio ostati na zabavi iako sam ga nagovarala da pođe s nama. Vidjela sam da je pijan, znala sam da nema novaca da ide na zabavu. Na žalost, nije me poslušao. Samo je u jednom trenutku ustao, prišao mi i rekao: ‘Daj da te poljubim dva puta’. Mlađi sin i ja otišli smo kući, a on je ostao…

U nedjelju ujutro nazvao nas je zet i rekao što se dogodilo – ispričala je kroz plač majka osumnjičenog, koja s obitelji već dva tjedna proživljava agoniju.

– Policija mi je tu svaki dan. Ne krijem ga, on je moje dijete, ali vjerujte mi, dosta mi je ove sramote i samo želim da ga već jednom pronađu i da prestane muka. Teško mi je. Tamo mi je sin, ovdje mi je unuče… – jeca nesretna žena, koja se s Ivom posljednji put čula 1. listopada oko 17 sati. Javio se mobitelom

– Nazvao me s mobitela samo da me čuje. Nismo dugo razgovarali, a ja sam mu odmah rekla da se preda, da to prestane. Samo mi je kratko rekao: ‘Ja njima neću u šake’. Nakon toga veza je pukla i od tada mu je mobitel isključen – rekla nam je Marija Kezele.

Od rodbine, vidio ga je još njegov 16-godišnji nećak, sin njegove mlađe sestre. Kezele ga je nazvao u nedjelju, kada se doznalo što je učinio. Dečko je otišao u šumu na izlazu iz Bickog Sela, gdje se sastao sa ujakom i kratko su pričali. O detaljima razgovora ne žele pričati jer im je tako savjetovala policija, koja je cijelo vrijeme u blizini kuće Kezeleovih.

– Pola života nam je oduzeo. Ne možemo izaći na ulicu. Velika je to sramota… Malo radim te zemlje, a ne mogu od sramote ni na njivu otići – priča Antun Kezele, mlađi brat osumnjičenog, koji se sa sestrom i zetom, čiju je kćer Ivo silovao, čuje telefonom.

Rane su još svježe, iako se otac silovane djevojčice, kako kaže, ne ljuti na svoju punicu i ostale članove obitelji.

– Teško je sve to proživljavati, no moramo ići dalje i svi zajedno raditi na tome da nam se kćerka oporavi od traume. Ogrebotine na licu već su zacijelile, no psihičke rane puno su dublje i trebat će vremena i strpljenja da se saniraju. Puno s njom razgovaramo i nastojimo to riješiti onako kako su nas savjetovali stručnjaci. Sada je najvažnije da ga uhvate pa da se svi možemo vratiti normalnijem životu. Najteže je mojoj ženi i punici, žao mi je i njih i mlađeg zeta, koji je pod velikim pritiskom. Znam da im je teško sve to proživljavati – rekao je otac silovane djevojčice.

Priča se i da je Kezele naoružan puškom M 48, tzv. tandžarom, što dodatno pojačava psihozu i strah u Bickom Selu i mjestima u okolici. Svi su uvjereni da se bjegunac krije po okolnim šumama.

– On je tu negdje u blizini i nije nam svejedno, osobito kad se spusti mrak; strah nas je otići i na njivu. Nije on nikada bio agresivan tako da se tukao, ali činio je grozne stvari mladim ljudima i znamo da je u tom smislu opasan. Ljuti smo i na policiju, koja je o tome stalno šutjela. Znam da su htjeli zaštititi tu djevojku, ali nekakvo su upozorenje trebali izdati zbog ostalih koji ga ne poznaju, a mogli bi na njega negdje nabasati. Valjda to neće dugo trajati – govore nam dvije gospođe. Zatekli smo ih na opustjelim ulicama Bickog Sela, u kojem je protjecao još jedan dan potrage za odbjeglim Kezeleom. Izvor: Jutarnji list

 

Može li se ovome stati na kraj? Bojimo se pustiti djecu iz kuće dok je on na slobodi, osobito noću. Otprije se znalo kakve su mu sklonosti i što je sve u stanju učiniti! Zar se to nije moglo spriječiti – pitaju se stanovnici sela u brodskom Posavlju.

 

Dječaka zaskočio u kanalu

 

Svi oni s velikom pozornošću prate vijesti o policijskoj potjeri za okorjelim silovateljem Ivom K. (38), koji je u noći sa 29. na 30. rujna presreo i silovao svoju nećakinju (16) te je otad u bijegu. Informacija se među zaprepaštenim mještanima proširila kao grom iz vedra neba. Muškarac je zbog višestrukog silovanja već bio pravomoćno osuđen te je odslužio dvogodišnju zatvorsku kaznu. Naime, 2005. godine on je imao spolni odnos s hendikepiranim maloljetnikom kojeg je zaskočio u kanalu, zbog čega je tri godine poslije i osuđen. Mještani govore kako se krije negdje po šumama i poljima ili u nekoj od napuštenih kuća, a navodno je i naoružan. Nakon nedjela se samo jednom javio majci mobitelom, rekavši joj da se nakon ovoga neće predati živ. Iako je od početka potjere prošlo već dvanaest dana, rezultata još nema.

Na pitanje zbog čega silovatelju nije izrečena mjera obveznog liječenja ili nadzora nakon izdržane zatvorske kazne, predsjednik Županijskog suda u Slavonskom Brodu Zlatko Mirković odgovorio je da je takva bila procjena Općinskog suda, na kojemu je proveden prvostupanjski postupak.

 

Infantilna seksualnost

 

– Kako je riječ o recidivistu, kod izricanja presude sigurno će se u obzir uzeti i ta činjenica premda je prvi put osuđen za spolni odnos s nemoćnom osobom, a sada se govori o silovanju – dodaje Mirković. Psihijatar dr. Jugoslav Gojković kaže kako su serijski silovatelji i pedofili obično podvojene osobe koje u sebi imaju infantilnu seksualnost.

– Do promjene u ponašanju kod takvih osoba može doći tek kada kroz svoj uski prozorčić spoznaje progledaju i vide zlodjelo, a to se ne može postići zatvorom, nego samo psihoterapijom. Ta je osoba očito potpuno izluđena i bolesna, nesvjesna kaosa i zlodjela koje je učinila. Stoga je veoma opasna i u stanju je ugroziti i sebe i druge – ističe dr. Gojković.

Večernnji list. (Foto: Danijel Soldo / CROPIX)

Related Post

KRIJUMČARILI 15 KOSOVARA

Autor - 17/02/2017 0
Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, jučer su na autocesti A3, kontrolirali vozače tri osobna automobila u kojima su se kao…

KUPANJE S MINAMA

Autor - 24/07/2017 0
SLAVONSKI BROD – Jučer, 23. srpnja 2017.godine oko 13,00 sati u mjestu Pričac ,na lijevoj obali rijeke Save prilikom kupanja…