ČUVARI TRADICIJSKE BAŠTINE

833 0

Pjevalo se o Slavoniji, svim lijepim hrvatskim krajevima, a pjesmom, plesom i svirkom putovalo se i u Makedoniju, Banat, Bačku

 

GODINJAK, 28. lipnja 2014. – Druga smotra folklora u Godinjaku održana je u organizaciji KUD-a Godinjak i pod pokroviteljstvom općine Staro Petrovo Selo te uz zalaganje svih članova Društva.

Sunčano i toplo vrijeme omogućilo je susret na otvorenom svim poklonicima tradicijske baštine i folklora kako s domaćinima, tako i s gostima, a sudjelovala su Kulturno umjetnička društva „Rešetari“ iz Rešetara; „Šokadija“ iz Batrine i „Tkanica“ iz Okučana.

Pozdravne i riječi dobrodošlice, u ime domaćina okupljenima na školskom igralištu, uputili su Josipa Butina, predsjednica KUD-a Godinjak i Zdravko Pleša, zamjenik načelnika općine Staro Petrovo Selo.

Pjevalo se o Slavoniji, svim lijepim hrvatskim krajevima, a pjesmom, plesom i svirkom putovalo se i u Makedoniju, Banat, Bačku.

Spletom slavonskih kola Smotru su otvorili domaćini, a KUD „Tkanica“ potom izveo koreografiju „Makedonije“. I jednu i drugu potpisuje Saša Šapić. Uslijedila je Bunjevka u koreografiji prof. Ivice Dabca i izvedbi KUD-a Rešetari. U glazbenu šetnju Brodsko-posavskom županijom poveli su članovi KUD-a „Šokadija“ iz Batrine koreografijom „Slavonija- od istoka do zapada županije“, prof. Branke Peh.

Kako Okučanci njeguju folklor i običaje svih krajeva iz kojih su, pred ratnim stradanjima izbjegli sa svojih stoljetnih ognjišta, a novi dom našli u ovom našem kraju, pjesmom i plesom poveli su, živopisnom i duhovitom koreografijom, u Banat. Ovogodišnji susret Kulturno – umjetničkih društava završio je KUD Godinjak Bunjevačkim igrama.

Druženje uz okrjepu nastavljeno je u mjesnom domu uz slavonsku pjesmu.

 

Unatoč financijski teškim vremenima, domaćini su uspjeli održati manifestaciju koja puno radosti donosi i njima samima, ali i mještanima i njihovim gostima. KUD Godinjak osnovan je davne 1953. godine i to kao Folklorni ansambl „Seljačka sloga“. Tijekom proteklih godina rad je prekidan i obnavljan, a mladi entuzijasti i zaljubljenici u baštinu, za koju su im ljubav prenijele njihove obitelji, kreću ponovno 11. studenog 2012. s ciljem njegovanja i promocije kako sela Godinjak tako i tradicijskih vrijednosti. I na tome im svakako treba čestitati, kao i na ovogodišnjoj Smotri, u koju su svi sudionici unijeli puno truda, rada, ljubavi i podarili prekrasna dva sata istinske ljepote, kojom naša Slavonija od davnina zrači.

 

Foto: Momir Divjak – ngbuntovnici.hr

Related Post

UDRUGA „KAP LJUBAVI“

Autor - 23/03/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 23. ožujak 2014. – Udruga „Kap ljubavi“ Nova Gradiška – udruga žena liječenih od bolesti dojke, tradicionalno se,…