Uz 27. Obljetnicu međunarodnog priznanja RH uspješno održan 3. Festival graha

1076 0

Autorica Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA, 12. siječnja 2019. – Prvo mjesto na ovogodišnjoj „grahijadi“ osvojila je ekipa Udruge vinogradara i voćara „Slavča“ NG, druga je ekipa Dječjeg vrtića NG, a treća ekipa „Carpe Diem“.

U organizaciji Grada i TZ Nova Gradiška i suorganizaciji Branka Bešlića 12. je siječnja na središnjem novogradiškom trgu održan 3. Festival graha kojim je u zajedništvu branitelja i sugrađana obilježena 27. obljetnica Međunarodnog priznanja RH.

Ovogodišnja je „grahijada“ okupila 27 ekipa i to slijedeće: „Dva malo jača“, „Iskusna kuhača“-novogradiški umirovljenici, Udruga vinogradara i voćara „Slavča“ NG, HKUU „Trenk“, NK „Sloga“, „Cernička mladež“, Pokladno jahanje Bodovaljci, DVD Ljupina, Javna vatrogasna postrojba NG, „Eko Kong“ NG, ekipa Grada NG, „Off Road-Crveni dol“, Caffe bar „Oscar“, „Carpe Diem“, „John Wayn“, Moto klub „Škorpion“ Novska, Braniteljska udruga „Prijatelji rijeke Save“, Udruga veterana 3. Gardijske brigade „Kune“ NG, Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata 121. brigade-pukovnije NG, Caffe bar „Slavča“, Lovačka udruga „Podložje“ Gorice, Caffe bar „Hubert“, Mato Karakašić, Gradska glazba NG, Dječiji vrtić NG, Udruga specijalne policije „ZEBRE“ NG.

Cilj ove manifestacije, kako je naglasio i gradonačelnik Vinko Grgić, otvarajući 3. Festival graha“, zajedništvo i druženje uz zahvalu hrvatskim braniteljima za sve što su dali u obrani i stvaranju neovisne i slobodne hrvatske države je i postignut.

Organizator je ekipama osigurao po dva kilograma graha, a sve fine začine i meso dodali su sami prema ukusu i ovo, svima omiljeno jelo, kuhalo se oko dva i pol sata. Za to vrijeme ekipe su se međusobno družile, kušale bogatu ponudu suhomesnatih delicija, ali i domaćih kolača ponuđenih svima koji su navratili do njihovih stolova. Potrudili su se i što ljepše urediti svoje stolove maštovito aranžirajući doneseno. Primjetivši to organizator se odlučio posebnom nagradom na tomu i zahvaliti. Za najljepše uređen stol na kojemu je bilo ponude i za male i za velike nagradu je dobila ekipa Dječjeg vrtića Nova Gradiška.

Svim su sudionicima uručene Zahvalnice za vjernost ovoj manifestaciji koja je počela na 25.obljetnicu Međunarodnog priznanja RH, a bit će nastavljena, kako se čulo, dok god je i nas na ovim prostorima.

Uz gradonačelnika Vinka Grgića, njegove zamjenike Ivanu Trupina i Borislava Vidošića, direktoricu TZ Dinku Matijević, Zahvalnice i nagrade uručivao je i Vlatko Greiner savjetnik gradonačelnika za braniteljske udruge grada NG, a među njima su bile i Ivana Matošević (TZ) i Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada koje su također dio ekipe koja je pripremala i realizirala ovu manifestaciju. Bili su tu i članovi Prosudbenog povjerenstva koji su uzorke graha kušali i ocijenili, a ovaj niti malo lagan posao odradili su Blaženka Blažević, dipl. ing. prehrambene tehnologije, već spomenuta Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika, Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije, Arsen Granda, predsjednik Udruge dragovoljaca domovinskog rata grada NG i kao predstavnik ekipa sudionika „grahijade“ Franjo Matijašević, predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Slavča“ NG.

I odlučili su ovako: 1. mjesto ekipa Udruge vinogradara i voćara „Slavča“ NG, druga je ekipa Dječijeg vrtića NG, a treća ekipa „Carpe Diem“. Za nagradu su dobili kotliće, a uručio im ih je Borislav Vidošić. Uslijedilo je zajedničko fotografiranje i nastavak druženja uz domoljubnu i slavonsku glazbu. Svakako treba istaknuti kako je tijekom kuhanja natjecateljskog graha podijeljeno i 80 litara onoga kojega je svim posjetiteljima poklonio suorganizator Branko Bešlić.

 

Related Post