UZ VATROGASNE POČASTI

547 0

ŠTIVICA – Nakon kratke i teške bolesti, u subotu, 9. travnja, u osječkoj bolnici umro je Ivo Kausal, dugogodišnji član DVD-a Štivica, napredni poljoprivrednik, član crkvenog zbora, čovjek kojega su svi voljeli, uvažavali i rado se družili s njim.

 

Pokopan je u utorak, 12. travnja, uz sve vatrogasne počasti na mjesnom groblju u Štivici, a na posljednji ispraćaj stigli su predstavnici vatrogasnih društava iz Zagrebačke, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i drugih županija.

 

Ivo Kausal rođen je u Štivici 1942 godine. Radio je teško, bavio se poljoprivredom – ratarstvom i stočarstvom, prije tridesetak godina rezbario je kao i sva tadašnja štivička domaćinstva. Uz spomenuto, stizao je pjevati u crkvenom zboru, a na zvuk vatrogasne sirene, sve bi ostavio i hitao pomoći gasiti požar, čuvati ljudske živote i imovinu ili pomagati u saniranju posljedica elementarnih nepogoda.

 

U rad DVD-a Štivica uključuje se davne 1954. godine kao pionir i član limene glazbe. Kasnije polaže ispit za vatrogasca, potom za vatrogasca I klase, pa za vatrogasnog dočasnika, a onda i dočasnika I klase. Postaje i počasni viši vatrogasni časnik. Kroz dugi vatrogasni staž bio je aktivan na svim vježbama i natjecanjima, zauzimao se za omasovljavanje društva. Bio je tajnik i blagajnik društva, a dvadesetak godina njegov predsjednik. Biran je i za predsjednika Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo te za člana Predsjedništva Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije. Za svoj predan rad u DVD-u dobio je spomenice za 10,20,30,40. i 50 godina, zatim spomenicu Domovinskog rata. Vatrogasnim sudcem postao je 1976.g. Za dugogodišnje vatrogasne aktivnosti dobio je srebrnu i zlatnu medalju, zatim zvijezdu II reda, pa srebrno, apotom i zlatno odličje Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije te diplomu i odličje Hrvatske vatrogasne zajednice za zasluge u razvoju zaštite od požara i vatrogastva. Uz Dan općine Staro Petrovo Selo za aktivan i predan rad u vatrogastvu dobio je općinsku plaketu. Od 2007. godine imao je status počasnog višeg vatrogasnog časnika.

Još na Uskrs pjevao je na misi i u svečanoj uskrsnoj procesiji u kojoj tradicionalno sudjeluju štivički vatrogasci. Iste večeri odvezen je u bolnicu i nakon nepuna dva tjedna završio je svoj ovozemaljski životni pout.

 

Uz odar je organizirana počasna straža predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice BPŽ, zatim DVD-a koja su došla na posljednji ispraćaj, ali i štivičkih vatrogasnih veterana. Na groblju se od njega za vrijeme sprovoda oprostio štivički župnik, vlč Josip Vračarič, u ime DVD-a Štivica tajnik, Matija Tomičić, a pjesmom – crkveni zbor. Članovi vatrogasnih društava napravili su špalir od mrtvačnice pa sve do groba u koji je položen lijes Ive Kausala. Tužno su zvonila štivička zvona s tornja svete Marije Magdalane, ali i vatrogasna sirena s Vatrogasnog doma, na čiji je zvuk Kausal godinama hitao vidjeti gdje je požar i kome treba pomoći. Oglasile su se i upaljene sirene na svim vatrogasnim vozilima oko groblja.

 

Poslije sprovoda, u župnoj crkvi u Štivici za pokojnika je služena misa zadušnica.

 

Ivo Kausal bio je vedre naravi, uvijek spreman svakome pomoći. Volio je odlaziti na „Susrete prijatelja“ vatrogasnih društava, na vatrogasne skupštine, na obljetnice DVD-a…Svi koji su ga poznavali, dugo će ga pamtiti po dobroti, jednostavnosti i požrtvovnosti. Nedostajat će svima, posebno članovima DVD-a Štivica, koji su od njega učili, a najviše svojoj obitelji u kojoj je bio uzoran suprug, otac i djed.

 

Višnja Mikić

Related Post

DVD ŠTIVICA

Autor - 11/02/2013 0
U petak, 8. veljače, u Štivici je održana jubilarna, 80. izborna godišnja skupština DVD-a. Svake godine skupština u ovom selu…