VELIKI JUBILEJ – Pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića novogradiški vatrogasci obilježiti će 140-tu obljetnicu

1028 0

NOVA GRADIŠKA, 12. Travanj 2011. – Uz redovne aktivnosti vezane za zaštitu od požara, DVD Nova Gradiška svoje je aktivnosti usmjerilo na obilježavanje 140-te obljetnice postojanja društva i vatrogastva u Novoj Gradiški. Pokrovitelj hvale vrijedne obljetnice je predsjednik RH Ivo Josipović. Iako 28. svibnja, kada će se održati svečano

obilježavanje obljetnice ima obveza, novogradiški vatrogasci, uz brojne uzvanike, očekuju i njegov dolazak što priliči takvom događaju. Pripreme su u tijeku, a jedna od najznačajnijih je i obnova i uređenje Vatrogasnog doma. Najveći dar, navalno vatrogasno vozilo vrijednio dva milijuna kuna, naši će vatrogasci dobiti od Grada Nove Gradiške. Nažalost, suvremeno vatrogasno vozilo dobavljač nije u mogućnosti odmah isporučiti, već nakon proslave obljetnice društva. Proslava obljtnice biti će prilika da se vatrogascima za dugogodišnji doprinos za radu u društvu i zaštiti od požara dodijele odličja Vatrogasne zajednice Nova Gradiška i Hrvatske vatrogasne zajednice. Podsjetimo da su novogradiški vatrogasci perjanica razvoja vatrogastva u Hrvatskoj.

Suvremeni razvoj dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj počeo je godine 1864. u Varaždinu. Varaždinski turpijarski radnik Oton Mayer, kao “putujući kalfa” radeći u obrtničkim radionicama Austrije i južne Njemačke upoznao je suvremena društvena kretanja, te donio u Varaždin ideju slobodnog udruživanja građana u razna, pa i vatrogasna društva.

 

U Varaždinu je prema toj zamisli izrasla 17. lipnja 1864. prva dobrovoljna vatrogasna organizacija u nas pod nazivom “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu” sa 156 članova-osnivača.

Poslije Varaždina i u drugim hrvatskim gradovima osnivaju se dobrovoljna vatrogasna društva. U Sisku je sljedeće godine, 1865, osnovano dobrovoljno vatrogasno društvo, u Otočcu u Lici 1868, u Ludbregu 1869, u Zagrebu 1870, u Karlovcu i Novoj Gradiški 1871. itd. Iz bogate povijesti društva izdvojimo doprinos u Domovinskom ratu.

 

U Domovinskom ratu društvo sudjeluje sa 32 operativna člana u specijaliziranoj jedinici Civilne zaštite i 14 članova u postrojbama Hrvatske vojske. Pet članova položilo je svoje živote za Hrvatsku domovinu. Novogradiški vatrogasci često su pod granatama gasili požare kako bi sačuvali gospodarske, kulturne, stambene i druge objekte. Za napomenuti je samo nekoliko većih požara RO Eltinga, Slavonijaradinosti, Tanga, Stjepana Sekulić, PIK-a (silosi) i INE (benzinska crpka u Relkovićevoj ulici). U osam mjeseci agresije na naš grad intervenirali su u ukupno 268 ratna požara. O dijelovanju DVD-a Nova Gradiška još ćemo pisati.

Related Post