Veliko slavlje posvete župne crkve sv. Mihaela Arhanđela

1665 0

STARA GRADIŠKA, 27. ožujka, 2010. – Na velikoj crkvenoj svečanosti, održanoj u nazočnosti hrvatskih biskupa, svećenika požeške biskupije i župljana, biskup požeški dr. Antun Škvorčević posvetio je novu crkvu i njene ključeve predao župniku straogradiške župe prečasnom Josipu Vračariću. Nakon posvete biskup je predvodio svečano eukaristijsko slavlje, a propovijedao je msgr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup, metropoliti i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

  – Ova je crkva najveći dar svećenicima mučenicima na spomen, a današnjoj generacija u svećeničkoj godini poruka i poziv na vjernost – istaknuo je msgr. Srakić.

  – Danas u požeškoj biskupiji slavimo dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika. Vi ste se draga braćo svećenici požeške biskupije u skladu sa svojim programom okupili u Staroj Gradiški da bi pokraj zgrada nekadašnjeg zatvora, u kojem je tijekom komunističkog vremena tamnovalo više od 250 svećenika s drugim brojnim zatočenicima savjesti, prinijeli Bogu molitvu i iskazali poštovanje prema svima ubijenima, progonjenima, ponižavanim i osuđivanim svećenicima žrtvama komunističkog progona. Radujem se što to možemo učiniti u novoj župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela, izgrađenoj 62 godine nakon nasilnog razaranja stare župne crkve po nalogu istih komunističkih vlasti, a koju su bili prisiljavani rušiti i zatočeni svećenici – kazao je msgr, dr. Antun Škvorčević i zahvalio svima koji su doprinijeli izgradnji crkve, posebice odboru za izgradnju crkve na čelu si msgr. Josipom Devčićem.

   – U žrtvenik oltara ove crkve ugrađujemo dio smrtnog tijela blaženog Alojzija Stepinca kao snažno svjedočanstvo kako vjernost Bogu i njegovoj ljubavi, snaga duha u našoj tjelesnoj prolaznosti može pobijediti zlo. Neka ova crkva bude mjesto svećeničke molitve za ubijenu i progonjenu subraću u teškim vremenima kušnje, čijoj žrtvi dugujemo svoju slobodu i dostojanstvo. Ovim svetim slavljem posvećujemo novu crkvu, predajemo je župnoj zajednici da nakon dugo vremena konačno i ona ima dostojan bogoslužni prostor – istaknuo je uz ostalo biskup Škvorčević, čestitajući župljanima na ustrajnosti što su tijekom brojnih godina u teškim uvjetima svjedočili svoju vjeru Bogu.

Related Post

JOŠ UVIJEK TRPE POSLJEDICE RATA

Autor - 26/11/2012 0
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora održalo je u Požegi, 24. studenog svoju Skupštinu. Nakon Skupštine biskup Antun Škvorčević slavio…

GOSPINO POLJE

Autor - 31/08/2014 0
GOSPINO POLJE – U četvrtak, 4. rujna, na Gospinom polju ponad Bilog Briga, u župi Vrbova, počet će trodnevnica za…

MLADA MISA

Autor - 07/07/2012 0
STARO PETROVO SELO, 7. srpanj 2012. – U nedjelju, 8. srpnja, Josip Homjak slavit će u Starom Petrovom Selu svoju…