Vijesti iz povijesti (9)

493 0

25. rujan 2011. – Predratno je vrijeme. Konac 1990. i

početak  1991. godine. Novogradiški nogomet bio je u velikoj kadrovskoj, materijalnoj i organizacijskoj krizi. Domovinski rat je bio pred vratima, Tang je izgubio strateško značenje, pa i podršku nogometni klub. Sloga je bila u sličnoj situaciji. Pa, prisjetimo se tih događaja prije dva desetljeća

 

SLOGA I TANG – JEDAN KLUB

 

Dosadašnji predsjednik Sloge, Slavko Glavač, koji je podnio izvješće o radu kluba na godišnjoj skupštini, među ostalim, zalažući se za višekratno pokušanu fuziju Sloge s Tangom istakao je da Nova Gradiška ima dugu nogometnu tradiciju i da ovom gradu netrebaju, kao što su sada Sloga i Tang, dva loša kluba. To je podkrijepio činjenicom da oba tavore na dnu tablice Općinske lige, što je najniži plasman od postanka.

Mišljenja skupštinara bila su podijeljena: od fuzije do istupanja iz Sportskog društva Strmac. Zagovornici novog zajedničkog gradskog fuzioniranog kluba bili su da se klub nazove kao i nekadašnji najbolji klub Nove Gradiške – Unitas.

Tu ideju posebno je zastupao Milivoj Žakula, poštovalac tradicije novogradiškog nogometa. On je već dvije godine unazad želeći jaki klub u gradu zagovarao fuziju, jer i u Tangu i u Slogi ima dobrih igrača, ali su razjedinjeni. Jedan zajednički klub u gradu bilo je racionalno rješenje.

 

TANG ODBIO FUZIJU

 

Inicijativa novogradiške Sloge da se fuzioniraju dva sada slabostojeća kluba u jedan gradski klub vodstvo Tanga je odbilo. Tako se nastavlja natjecateljska agonija jer su i Tang i Sloga na dnu tablice Općinske lige (ima još jedino razredna liga), pa je dobra ideja o zajedničkom klubu propala. Naime, godinama je bilo odlučno: koji je klub bio trenutačno kvalitetniji, taj je obično i odbijao fuziju. Sada je to učio Tang, ranije Sloga. Tradicija nesuglasja se nastavila. NOVO VODSTVO SLOGE Na godišnjoj skupštini NK Sloge, koja je održana polovicom siječnja 1991. godine izabrano je novo vodstvo kluba. Predsjednik je Branko Medunić, tajnik Milivoj Žakula, a blagajnik Davorin Pečnjak. Dato je povjerenje stručnom stožeru na čelu s prof. Franjom Medunićem, koji i dalje je ostao trener seniorske momčadi.

 

LIGA VETERANA

 

Novogradiška Sloga imala je u svome sastavu i kvalitetnu momčad veterana. Bila je to najstarija nogometna veteranska momčad na novogradiškom području. Brojne generacije vrsnih nogometaša prošle su kroz Slogin veteranski sastav. Na inicijativu jednog od najboljih nogometaša Nove Gradiške u to vrijeme, Emila Kovarbašića, voditelja veteranske momčadi, predloženo je da se ponovno obnovi veteranska nogometna liga, koja je imala brojnu publiku i veliki broj igrača u drugim klubovima. ŽENSKI NOGOMETNI KLUB Zanimljiv prijedlog podnijet je na godišnjoj skupštini NK Sloga da se osnuje ženska nogometna sekcija pri klubu, prva te vrste u novogradiškom kraju. Prijedlog se temeljio na činjenici da je prije nekoliko godine u Cerniku odigrana ekshibicijska utakmica gostujućih ženskih sastava koja je privukla veliki broj gledatelja, a uz to dvije nogometašice našeg kraja igraju s velikim uspjehom u dva zagrebačka prvoligaška ženska nogometna kluba.

 

RASFORMIRAN TANG

 

Nakon što nije postignut dogovor između Sloge i Tanga oko fuzije, uprava Tanga je zaključila zbog teške materijalne situacije i bez dalje podrške Tvornice TANG i novih političkih događaja u zemlji, da NK Tang prestane radom. Bilo je to polovicom ožujka 1991. godine.

Time je bivši Tang izgubio svoga predstavnika u Natjecateljskoj komisiji Nogometnog saveza općine, pa je Predsjedništvo NSO izabralo Emila Kovarbašića iz NK Sloge. Izvršno vijeće Skupštine općine Nova Gradiška primilo je izvješće NSO o rasformiranju Tanga i ujedno imenovalo Odbor fonda za sport općine Nova Gradiška u sastavu: Ivo Petranović (predsjednik), dr.Josip Mičija, Milan Grgić, Marijan Tomljanović, Ivan Kasumović, Vladimir Plavac i Adam Tomičić.

 

IZ TANGA U SLOGU

 

Rasformiranjem Tanga, jednog od najkvalitetnijih klubova osamdesetih godina na slavonskim prostorima, čvrstog zonaša, pa i kandidata za Hrvatsku ligu, igrači su se razišli po raznim, dijelom i seoskim klubovima.

Međutim, čak 17 igrača, uglavnom mladeži, te nekolicina seniora prešla je u Slogu, a najznačajniji dobitak je bio što je kompletna kvalitetna juniorska momčad bivšeg Tanga prešla u Slogu sa svojim trenerom Željkom Dencem. Tu si bili: Perić, Lekić, Pristaš, Filipović, Fuksa, Burazović, Trifunović, Ivošević, Bertol, Tutić, Glavač, Čavlina, Ivanišević, Sokić, Janeček i Rapaić. Time je Sloga dobila dugoročno vrsni kadar igrača koji su kasnije obilježili novogradiški nogomet.

 

SLOGA U NJEMAČKOJ

 

Nogometaši Sloge zahvaljujući slobodnom terminu u natjecanju od 16. do 20. svibnja 1991. gostovali su u Münchenu i Herzogenaurachu, gdje su odigrali prijateljske utakmice sa klubovima naših radnika u inozemstvu. Susreti su održani prigodom proslave 8o. obljetnice prvog nogometnog kluba Unitas, osnovanog 1910. godine, a čiji je slijednik Sloga.

Utakmice su bile izrazito prijateljskog i svečarskog karaktera, gdje je rezultat bio sporedan, ali su susreti bili srdačni i na visokoj razini.

 

Na slici: nogometaši Sloge igrali su nekada i na snijegu.

Related Post