VLAOVIĆ O ZAKONU O OVRSI: Jedni imaju prepuna kolica, a drugi nemaju što jesti

1499 0

ZAGREB – Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović je prilikom rasprave o Zakonu o ovrsi nad novčanim tražbinama zaključio kako je došlo vrijeme za donošenje zakona koji će ispuniti svrhu i biti na pomoć građanima radi koji se zakoni donose, a ne zakoni kao represivna mjera koja pomaže uspostavi diktature vladajućih, ma tko ti vladajući u tom trenutku bili. Blokirani i ovršen građani sigurno jesu skupina građana koja u Hrvatskoj teško živi i na rubu je svojih egzistencijalnih mogućnosti.
„I ovršeni bi danas otišli u trgovinu kupiti zalihu roba i hrane, ali nažalost zbog toga jer nemaju prihoda su u još težoj situaciji. Postavljam pitanje koliko će u Hrvatskoj za trideset dana biti novoblokiranih građana? Mnogi su ostali bez radnog mjesta, mnogi zbog rada na određeno i kratkog staža nemaju pravo na naknadu sa Zavoda, ostaju bez prihoda i mnogi će završiti u blokadama jer neće moći izvršavati svoje obveze prema državi i komunalnim tvrtkama.“
Vlaović je u ime Kluba zastupnika HSS-a zatražio hitnu obustavu svih ovrha i deložacija. Kazao je da odgode plaćanja nisu dovoljne i pozvao državu da seodrekne dijela potraživanih obveza te da se za vrijeme moratorija na kredite ne obračunavaju kamate.
„Zakonom ne smijemo štititi banke nego građane. Banke imaju dovoljno kapitala i dobit koju iznose iz Hrvatske. Sada imaju mogućnost nešto vratiti građanima Hrvatske, onima koji su u problemima i to ne svojom krivnjom.“
Zatražio je kartično poslovanje i za građane sa zaštićenim računima, smatra to lakoriješivim i potrebnim za smanjivanje direktnog kontakta kadgod je to moguće radi sprečavanja širenja COVID-19. Pozvao je još jednom donositelje odluka da posebice vode računa o blokiranim poljoprivrednicima, proizvođačima hrane jer danas, kada se nacionalne granice zatvaraju, postaje jasno koliko je važno imati vlastite proizvođače hrane i dostatnost hrane za vlastito stanovništvo.
„Proljetna sjetva mora biti prioritet našem Ministarstvu poljoprivrede, mora biti omogućena svima i mora biti zasijan svaki hektar i državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj. Preduvjet je isplata poticaja, izravnih plaćanja do 15. travnja ove godine. Te potpore ne smiju biti predmet ovrhe“, rekao je.
Zatražio je jasnije definiranja odgode plaćanja koncesija i zakupa poljoprivrednog zemljišta radi usklađivanja sa postojećim ugovorima koje poljoprivrednici imaju s državom ili jedinicama lokalne samouprave kao i oslobađanje plaćanja zakupa i koncesije za 2020. godinu kao oblik potpore proizvodnji hrane.
Vlaović je apelirao na vladajuće da 19 milijardi eura, kolike su rezerva u HNB-u, usmjere putem HBOR-a, a ne poslovnih banaka,prema hrvatskoj drvnoj industriji, poljoprivredi, turizmu i uslužnim djelatnostima. Osvrnuo se na izvide koji se provode u Zagrebačkoj banciradi gospodarskih malverzacije i pranja novca:
„Očekujemo nakon istrage koja se provodi sankcioniranje počinitelja, oni moraju biti primjer da nitko u Republici Hrvatskoj nije iznad zakona, a doprinijeti će i stabilizaciji hrvatske financijske situacije. Hrvatskim građanima moramo osigurati radna mjesta, ostvarivanje osobnog dohotka od kojeg će moći živjeti i koristiti ga u Hrvatskoj za kupovinu hrvatskih proizvoda. Omogućimo svim građanima kupovinu, mesa, mlijeka, ulja ili šećera ne podržavajmo situaciju u kojoj jedni imaju prepuna kolica na izlazu iz trgovačkih centara, a drugi nemaju što jesti.“- kaže Vlaović.

Related Post

Autor - 15/05/2017 0
Ako si zdrav student otvorenog uma i ne padaš u nesvijest kada vidiš iglu ili krv, a želiš pomoći nekome,…