VODA KOJA ŽIVOT ZNAČI: Privode se kraju radovi vrijedni 134 milijuna kuna na aglomeraciji Nova Gradiška

1455 0

Autor Franjo Samardžić

Davor Vukmirić, zamjenik direktora Hrvatskih voda, pohvalio tri političke opcije u Novoj Gradiški, Cerniku i Rešetarima koje je ujedinio interes stanovništva

CERNIK, 11. travnja 2018. – Općina Cernik i načelnik Vitomir Žakić bili su danas domaćini skupa na kojem je Davor Rukavina, jedan od dvojice direktora Vodovoda zapadna Slavonija, prezentirao projekt Razvoj vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nova Gradiška koja, uz grad Nova Gradiška, obuhvaća općine Cernik i Rešetari. Radi se o projektu opskrbe vodom i odvodnjom vrijednim 143 milijuna kuna, od kojih EU sufinancira projekt sa 100,7 milijuna kuna, nacionalno financiranje iznosi 42,6 milijuna kuna. Grad Nova Gradiška i Općine Cernik i Rešetari u sufinanciranju sudjeluju sa 13 posto nacionalne komponente ili sa samo 5,6 milijuna kuna.

Sastanku je bio nazočan Davor Vukmirić, zamjenik direktora Hrvatskih voda, koji je i inicirao ovaj sastanak, te Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške i općinski načelnici Vitomir Žakić i Zlatko Aga.

Davor Rukavina je govorio o projektu i njegovoj trenutnoj izvodivosti. Projekt je podijeljen u dvije faze koje se financiraju kroz dva operativna programa. Prvi je optimalno rješenje za dobavu i isporuku dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete. Trebao bi, zajedno s vodospremom na Bačici, biti dovršen do kraja srpnja. Osnovni cilj projekta je zaštita zdravstvenog stanja i poboljšanja uvjeta života stanovnika na području aglomeracije te zaštita okoliša. Postići će se, u drugoj fazi, izgradnjom kanalizacijske mreže s pripadajućim objektima i sustava pročišćavanja otpadnih voda. Za radove u ovoj fazi bi do kraja ove godine trebalo stvoriti sve potrebne uvjete, a planiraju se izvesti u narednoj godini.

Dodajmo da će svi građani na području vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nova Gradiška moći besplatni priključiti svoja domaćinstva na sustav uz uvjet da se prijave najkasnije do 30. travnja.

S realizacijom ovog životno važnog projekta za stanovništvo projekta zadovoljan je Davor Vukmirić. Primjer ove aglomeracije ističe kao pozitivan jer tri političke opcije u gradu Nova Gradiška i općinama Cernik i Rešetari dobro surađuju imajući u vodu interes stanovništva. Zadovoljni su gradonačelnik Vinko Grgić i načelnici Vitomir Žakić i Zlatko Aga jer su realizacijom ovog projekta stvoreni i uvjeti i za druge radove u oblasti komunalne infrastrukture i unapređenje ukupnog života stanovništva.

Na sastanku su bili nazočni predstavnici izvođača radova tvrtke Koming i nadzora tvrtke Sedra cinsulting. Nakon sastanka sudionici su posjetili radilište na izgradnji prometnice i pješačke staze u Potočnoj ulici u Cerniku i gradilište vodospreme na Bačici.

Related Post

Mandarine za studente

Autor - 05/12/2017 0
SLAVONSKI BROD -Već tradicionalni slatki poklon Iz Dubrovačko neretvanske županije stigao je 1. prosinca 2017. godine studentima Brodsko-posavske županije. Donaciju…