VOZAČ I PRIJATELJ TOŠE PROESKOG PRAVOMOĆNO U MAKEDONIJI OSUĐEN NA DVIJE GODINE ZATVORA

1532 0

NOVA GRADIŠKA, 22. 7. 2010. – Georgij Georgijevski (36), vozač i prijatelj pokojnog Toše Proeskog, pravomoćno je u Makedoniji osuđen na dvije godine zatvora. Dokazana mu je krivnja u prometnoj nesreći koja se dogodina 16. listopada 2007. godine na autocesti između Zapolja i Starog Petrovog Sela u kojoj je poginuo poznati pjevač.

 Državnom odvjetništvu protiv Georgijevskog je podnijeta kaznena prijava zbog nepoštivanja prometnih propisa, prekoračenja dozvoljene brzine, neodržavanja razmaka između vozila i izazivanja prometne nezgode sa smrtnom posljedicom. Hrvatsko pravosuđe kompletan je spis proslijedilo Republici Makedoniji.

Podsjetimo. U teškoj prometnoj nesreći koja se jdogodila na 170. kilometru autoceste Zagreb – Lipovac u 6,25 sati poginuo je poznati pjevač Toše Proeski (26). Teško je povrijeđen vozač Gerorgi Georgievski, dok je menandžerica Proeskog Ljiljana Petrović, vozeći se na zadnjem sjedištu zadobila samo lakše ozljede. Toše Proeski preminuo je na mjestu nesreće. Vozio se na mjestu suvozača. Povrijeđeni su prebačeni u novogradišku Opću Bolnicu.

Automobil VW Touareg makedonskih registarskih oznaka SK 485 RK kojim je upravljao Georgi Georgievski iz Skoplja pretjecao je tegljač s prikolicom talijanskih registarskih oznaka BG 28680. Vozač Beograđanin Slaviša Kuzmanović kazao je da je osjetio silinu udara u lijevi dio prikolice. Buduću da je vozač s iskustvom od 25 godina znao je da se ne radi o pucanju gume već o silovitom naletu automobila. Kaže da tako nešto nije doživio. Pretpostavlja da je vozač Proeskog u velikoj brzini zaspao za volanom pretječući kolonu automobila. Od siline udara VW Touareg se odbio od tegljača i udario u zaštitnu ogradu na autocesti, a njegovi dijelovi i kotač bili su razbacani na pedeseta metara kolnika. Navode Kuzamnovića potvrdio je i istražni sudac Stjepan Franić.

 

Umjesto u Zagrebu, gdje je trebao snimiti dva spota za album Igre bez granica, a potom ići u London gdje je trebao snimiti album za englesko tržište, Toše Proeski završio je na patologiji novogradiške bolnice u koju su došli njegovi prijatelji poslovni partneri iz Zagreba. U bolničkoj kapelici Uzvišenja svetom križu, velečasni Luka Slobođanac služio je istoga dana svetu misu zadušnicu, koju su djelatnici bolnice posvetili poginulom Proeskom. Na misi su vidno potreseni bili producent Miro Buljan, tekstopisac Nenad Ninčević i pjevačica i glumica Antonija Šola.  

Pogibija popularnog makedonskog pjevača zbližila je Kruševo, Tošino rodno mjesto i Novu Gradišku, odakle svake godine u povodu obilježavanja obljetnice njegove pogibije kreće maraton. Iako se nekoliko godina najvljuju i drugi kontakti i sadržaji između dva grada ništa se konkretno nije realiziralo. Jedna od ideja bila je i postavljanje spomen ploče poginulom pjevaču u Novoj Gradiški ili uz autocestu na mjestu pogibije.  

 

Related Post

POLICIJSKI VIKEND

Autor - 06/08/2013 0
Prošli vikend, na području iz nadležnosti rada policijske uprave, evidentirano je 34 kaznenih djela, od kojih su najbrojnija kaznena djela…

Predali 295 ručnih bombi

Autor - 17/08/2010 0
U sedam mjeseci ove godine građani su dragovoljno predali i pronašli ukupno 576 komada raznog vatrenog i rasprskavajućeg oružja. Od toga je najviše…

JOŠ JEDAN LAŽNI VOJNI INVALID

Autor - 29/12/2015 0
SLAVONSKI BROD, 29. prosinac 2015. – Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1956.) zbog…