GINKO ZOVU MILENIJSKO DRVO, „ŽIVI JE FOSIL“ KOJI RASTE U NAŠEM PARKU

1541 0

NOVA GRADIŠKA, 22. srpnja 2010. – Malo Novogradiščana zna da u gradskom parku imamo četiri stabla ginko biloba, koji zbog dugovječnosti i otpornosti nazivaju milenijskim stablom , a na tržištu je sve više preparata i lijekova koje proizvodi farmaceutska industrija pod nazivom ginko. Porijeklom je iz Kine gdje postoje stabla stara 3 do 4

 tisuće godina. Stabla u našem parku mogu mogu biti stara najviše stotinjak godina. Ginko biloba smatra se najotpornijom biljnom vrstom na svijetu. Tako je naprimjer atomska eksplozija u Hirošimi uništila sav biljni i životinjski svijet, samo su stalba ginko biloba rasla iz snažnom eksplozijom sprženog tla. Plod ginka kada odstoji na zemlji ima jako neugodan miris pa će Novogradiščani koji su to prijetili u jesen znati o kojim se stablima u gradskom parku radi. U kasnu jesen trule plodove i neugodan miris pokrije opalo lišće stvarajući prekasan tepih jesenskih boja. 

Otkud ginko biloba u gradskom parku pokušali smo doznati od novogradiškog kroničara i publiciste Feliksa Valentića. Kaže da o tome nema podataka, ali zna da je poznati novogradiški inžinjer građevinarstva, poduzetnik i zaljubljenik u prirodu Ivan Baretić u svom botaničkom vrtu u Gundulićevoj ulici imao i stabla ginka. Ovaj strastveni obožavatelj prirode inicirao je osnivanje Kluba prijatelja prirode Zeleni krst (1927. godine i Planinarskog društva Strmac (1932.). Tragom podataka s kojima raspolaže Feliks Valentić došli smo do Društva za poljepšanje mjesta koje se prvi puta spominje 1893. godine i njihove akcije 1900. godine na uređenju gradskog parka. Općinsko poglavarstvo te je gdine iz Križevaca za sadnju u gradskom parku naručilo sadnice kestena i jablana. Ne spominje se ginko, pa se može pretpostaviti da ih je kasnije u gradski park dao zasaditi Ivan Baretić. 

Ginko biloba dvodomna je listopadna biljka pa postoje ženska i muška stabla. Buduci da stabla cvatu tek kad su stara oko 40 godina, može se tek tada sa sigurnošću reći da li se radi o ženskom ili muškom stablu. Stablo se najbrže prepoznaje po tipičnom obliku listova.  

Pretpostavlja se da ginko postoji oko 250 milijuna godina. Preživio je četiri ledena doba, dvije atomske bombe koje su bačene na Japan (na kilometar od stabla), razne bolesti, napade štetočina, aerozagađenje. Zbog toga je nazvan “živim fosilom” i smatra se najstarijom i najotpornijom biljkom na planetu. Ovo listopadno drvo na biološkoj ljestvici nalazi se između paprati i četinara, a iz Kine se raširio po svijetu. Ubraja se u najviše vrste drveća. U Japanu postoje stabla koja dosižu do 40 metara visine, promjera su do dva metra i starosti oko 1.200 godina. Osim u parkovima ginko se zbog ljekovitih svojstava uzgaja i na plantažama za farmaceutske potrebe. Smatra se prirodnim lijekom pri smetnjama cerebralnoj cirkulaciji, poboljšava pamćenje, smanjuje u tijelu količinu štetnih slobodnih radikala, supstancija koje uzrokuju starenje stanica mozga. 

 

Related Post

DOŽIVJETI STOTU

Autor - 08/05/2014 0
U Stipinih sto godina smjestilo se pet država i tri rata DOLINA, 8. svibnja 2014. – Stjepan Jurišić jučer je…

KAKO BITI USPJEŠAN

Autor - 07/01/2014 0
RAZGOVOR S MIRELOM GLAVAŠ VLASNICOM KNJIGOVODSTVENOG TIMA „KONTOAR“ I OBRTA ZA USLUGE I PROIZVODNJU „MAG“