VRIJEME SLAVONSKIH SVINJOKOLJA

755 0

SLAVONSKI BROD, 30. listopada. 2012. – Vrijeme je tradicionalnih “svinjokolja” stoga raste opasnost i od potencijalnog širenja trihineloze. Nastavljajući kontinuiranu skrb o zdravlju i zaštiti okoliša, ali i uvažavajući tradiciju svinjokolja,

danas je u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije između župana Danijela Marušića te registriranih mesnica i klaonica Maria Jagodanovića iz Bartolovaca, Ivice Mirkovića iz Donje Bebrine, te Stjepana Živkovića iz Lužana upriličeno potpisivanje sporazuma o provedbi veterinarko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama u 2012. godini.

 

Osim borbe protiv trihineloze, kako su istaknuli župan Marušić, te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović, korisnici dobivaju nižu cijenu uslužnog klanja, zatim očišćene, ohlađene i pregledane polovice, a klaonički otpad se, štiteći okoliš, zbrinjava po zakonskim propisima u spalionici.

 

Veterinarski inspektor Damir Agičić je, pozdravljajući ovu mjeru, dodao kako građani sve više prepoznaju potrebu trihineloskopskog pregleda, te je iz godine u godinu sve manje zaraženih svinja.

Već jedanaest godina Brodsko-posavska županija u suradnji sa županijskim veterinarskim inspektorom Damirom Agičićem provodi ovu jedinstvenu mjeru u Republici Hrvatskoj. Za uslužno klanje tovljenika iz županijskog proračuna ukupno je isplaćeno 880.000 kuna. Ove godine Županija je u proračunu planirala 100.000 kuna s kojima klaonicama sufinancira obavljenu uslugu klanja s 50 kuna po zaklanom tovljeniku. (BPZ)

Related Post