VRO „BLJESAK“ : Briljantno izvedena oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i Policije otvorila je novu povijesnu stranicu Okučana

1165 0

Tekst i fotografije za vrijeme i neposredno poslije Bljeska iz knjige „20 GODINA OPĆINE OKUČANI“ autora Franje Samardžića

OKUČANI, 1. svibnja 2023. – Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i specijalne policije „Bljesak“ započela je u ranim jutarnjim satima 1. svibnja 1995. godine. Hrvatske snage napale su na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog područja iz pravca Novske i Nove Gradiške.
Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje za neprijatelja.
Izvedena je briljantna i munjevita akcija. Za samo 31 sat oko 7200 vojnika i policajaca oslobodilo je oko 500 četvornih kilometara teritorija koji je zaposjeo neprijatelj. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte pobune zapadnoslavonskih Srba.
Operacija „Bljesak“ bila je u vojnom smislu nastavak uspješnih vojnih operacija „Otkos 10“ iz prosinca 1991. i „Orkan 91“ iz kraja 1991. i početka 1992. godine kada je oslobođen jedan dio okupirane zapadne Slavonije. Novogradiška 121. brigada tada je oslobodila Mašičku Šagovinu, Trnavu i Šnjegavić i približila se nadomak Okučanima. Sarajevski mirovni sporazum od 3. siječnja 1992. godine zaustavio je njeno napredovanje prema Okučanima.
U „Bljesku su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije, među kojima je bila i 121. pukovnija HV Nova Gradiška, čiji su pripadnici prvi ušli u Okučane. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika OSRH i policije, a 162 su ranjena. Tijekom operacije neprijatelj je srušio zrakoplov Rudolfa Perišina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MIG-21 iz JNA prebjegao u Austriju.
Milan Martić, bijesni i izbezumljeni vođa pobunjenih Srba, zbog pretrpljenog je poraza zapovjedio osvetničko granatiranje Novske, Siska, Karlovca i Zagreba. Tom je prilikom poginulo šest osoba, a 176 je ranjeno.
Iako je otpor neprijatelja brzo slomljen, za operaciju „Bljesak“ može se kazati da je konačno završena 4. svibnja u 15 sati. U okolici Pakraca ostalo je 1500 vojnika 51. krajiške brigade sa zapovjednikom Stevom Harambašićem i Veljkom Džakulom, tadašnjim vođom pobunjenih Srba u zapadnoj Slavoniji. Uvidjevši da nemaju izlaza pobunjenici su se predali.
Oslobađanjem okupiranog dijela zapadne Slavonije uspostavljen je promet autocestom i željezničkom prugom Zagreb-Lipovac i omogućen povratak prognanika u oslobođeni zapadni dio Brodsko-posavske županije. Počela je obnova. Na područje Okučana dolaze Hrvati prognani iz sjeverozapadne Bosne, bosanske Posavine i Vojvodine.
Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ prethodila je operaciji „Oluja“ koja je uslijedila u kolovozu 1991. godine. Uspješno okončanom Vojno-redarstvenom operacijom „Bljesak“ Hrvatska je pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Značajan doprinos u operaciji «Bljesak» dala je 121. domobranska pukovnija Nova Gradiška. Zajedno sa 3. gardijskom brigadom izvršila je zadaću oslobađanja Okučana, a dio postrojbe djelovao je na pravcu Novog Varoša i Stare Gradiške.

Related Post