ZA PRSTE POLIZAT

756 0

CERNIK, 8. lipnja 2014. – Održana je 7. lipnja u organizaciji Udruge vinogradara i voćara općine Cernik, koja je, kao i županija Brodsko-posavska bila pokrovitelj ove manifestacije. „Ćuptetijada“ je upriličena u vinskom podrumu cerničkog

dvorca grofova Kulmer, pa se i ovom prilikom organizator zahvalio vlasnici, Barbari Kulmer na ustupljenom prostoru. Uz bogatu kulturno-povijesnu baštinu, svaka hrvatska regija, ali i naselja imaju i svoje gastronomske posebnosti.

 

Tako je „ćuptet“, autohtoni kolač Cernika, a od davnina se pripremao o kolinju od nadjeva za mesne kobasice. I zato Cerničani kažu da je to kolač od mesa. Vještina u pripremi ćupteta prenosi se s generacije na generaciju. Kako bi sačuvali ovaj jedinstveni slani i slasni kolač Udruga vinogradara i voćara odlučila je organizirati slavlje „ćupteta“. Majstorice ove delicije prihvatile, a spomenutoj udruzi pridružili se pomoći u poslu i predstavnici ostalih udruga koje djeluju na području općine Cernik, od kulturnih do braniteljskih.

Ovo je i prilika promovirati odlična domaća vina cerničkog vinogorja – Portugizac ili kako ga Cerničani nazivaju „portugizer“, graševinu i druga, a upravo vina odlično idu uz ćuptet i zato ovaj kolač mora biti pikantan.

Na ovogodišnjoj „Ćuptetijadi“ 10. majstorica ispeklo je između 2. i 3. tisuće komada ćupteta, a stručna komisija pod predsjedanjem Dragice Andrašić ih je i ocijenila.

 

Za najbolje ćuptete 1. mjesto osvojila je Mira Kurjaković, 2. Marta Gašparović, a 3. Slavica Jedličko. Uz Priznanja nagrađene su i cerničkim vinima, a preostalih sedam – Dalida Bakunić, Katica Sokić, Marija Ljudevit, Mirela Andrašević, Vesna Najhart, Kata Ordanić i Ljilja Marić – dobitnice su Priznanja za sudjelovanje. Činjenica da su sve pripremljene ćuptete „nestajale“ astronomskom brzinom, potvrđuje da su o najboljima odlučivale nijanse. Sve čestitke i za ovu jedinstevnu cerničku manifestaciju, koja je nastavljena u podrumu Kulmerova dvorca i uz druge slavonske delicije provjereno odličnih majstora kuhinje, cerničku kapljicu i cernički Tamburaški sastav „Ledinu“.

 

-Želja nam je ovaj autohtoni kolač zaštititi i poduzimamo aktivnosti na dobivanju statusa izvornosti – istaknuo je Zvonko Živković, predsjednik Udruge vinogradara i voćara općine Cernik, dodajući kako je ovo samo djelić ljepota koje krije ovaj pitomi slavonski kraj gostoljubljivih i vrijednih ljudi.

 

Foto: Momir Divjak – ngbuntovnici.hr

Related Post

OLUJNO NEVRIJEME

Autor - 10/06/2013 0
CERNIK, 10. lipanj 2013. – Danas oko 14 sati olujno nevrijeme zahvatilo je brdski dio općine Cernik. Pijavica je zahvatila…