ZAVRŠETAK PUČKIH MISIJA

790 0

STARO PETROVO SELO – U nedjelju, 23. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu prigodom završetka pučkih misija,

koje su vodili isusovci o. Zvonko Vlah i o. Josip Sremić. Pozdravljajući biskupa, župnik Antun Prpić se osvrnuo na program pučkih misija i istaknuo kako su one događaj koji je želio duhovno pokrenuti župu. Dodao je kako se pučke misije uključuju u korizmeni pastoralni projekt koji se odvija u svim župama Požeške biskupije u pripravi za kanonizaciju njezina utemeljitelja, bl. Ivana Pavla II. Zahvalio je biskupu što je svojim pohodom i predvođenjem svetog slavlja pružio potporu vjernicima župe Staro Petrovo Selo u njihovu nastojanju oko duhovne obnove. U uvodnoj riječi biskup je kazao da je došao zahvaliti Bogu za svjetlo, snagu, i nova životna opredjeljenja što ih je tijekom misija unio u srca župljana, zahvaliti misionarima za njihovo djelo te župniku za sve što je učinio u organiziranju misija. Dodao je da želi sa svima njima moliti kako bi živjeli u obnovljenoj vjernosti Bogu i svjedočili je u svojoj svakodnevici.

U homiliji biskup je podsjetio kako je u Hrvatskoj veliki broj ljudi trenutačno uvjeren da se kod nas ništa ne može učiniti. Kazao je da pri tom uglavnom misle na gospodarsko stanje i istaknuo da smo svi svjedoci kako u nama ljudima uvijek postoje mogućnosti mijenjati se, krenuti novim putem, živjeti drugačije, obratiti se. Ustvrdio je kako se to najsnažnije događa kada za sebe kao najvažniju činjenicu u svijetu uzmemo vremena te se promatramo u Božjoj optici, provjeravamo i duhovno čistimo u svjetlu Božje riječi i u slobodi se opredjeljujemo za one vrijednosti koje nas izgrađuju, humaniziraju, ispunjaju. Rekao je da je žena Samarijanka u današnjem evanđelju upravo tako postupila u razgovoru s Isusom na Jakovljevu zdencu, a da su vjernici staro-petrovoselske župe to učinili svojim sudjelovanjem na pučkim misijama.

Dodao je da su na taj način dali pravi odgovor na pokušaje u Hrvatskoj proširivati granice našega postojanja. Naime, istaknuo je, Hrvatska je ušla u Atlantski savez, bili smo uvjereni da je time puno postigla, konačno je nakon velikih muka ušla u puno članstvo Europske unije, u uvjerenju mnogih da smo time najviše postigli u novije doba. Podsjetio je biskup da sve to nije donijelo očekivano zadovoljstvo, jer je čovjek u dubini bića određen za onu stvarnost koju Isus u evanđelju naziva životom vječnim o kojoj je progovorio ženi na Jakovljevu zdencu u Samariji. Otvorio joj je oči za žeđ koja nadilazi čovjekovo tjelesno stanje, koja se odnosi na njegov duh kojim čezne za puninom, smislom, vječnošću. Dodao je biskup kako je Isus Krist ostao do danas izazov za to ljudsko stanje, jer se ženi Samarijanki objavio kao jedini koji može utažiti njegovu iskonsku žeđ, ostvariti čovjekove najdublje čežnje za životom. Budući da nema nikoga drugoga koji bi nam u tom pogledu mogao više učiniti, kazao je biskup, najbolji smo prijatelji samima sebi kad posvetimo svoje vrijeme Isusu Kristu, otvorimo mu svoja bića i živote, omogućimo da uđe u naše nemoći, izliječi naše rane, pobijedi smrtni strah, ispuni nas nadom i smislom, proširi granice našega postojanja prema vječnosti. Biskup je istaknuo kako je uvjeren da su oni koji su imali vremena za njega tijekom pučkih misija u Starom Petrovom Selu, postali dionicima toga dubokog događanja u Isusu Kristu, života vječnoga, dok oni koji troše svoje vrijeme gledanjem televizijskih „sapunica“ ili se bave bave sličnim poslom ostaju u svijetu koji se rasplinjuje u površnosti bez budućnosti. Pozvao je vjernike da ne dopuste biti hrvatskim duhovnim mrtvacima, nego da trajno sebe oblikuju snagom Isusova Duha i svjedoče u svojoj domovini što se i u sadašnjim teškim gospodarskim prilikama može učiniti za vječnost.

 

Pri koncu misnoga slavlja vjernicima se obratio p. Zvonko Vlah, zahvaljujući im za sve ono što su kroz dane misija nastojali ostvarivati te je poželio mnogo uspjeha u daljnjoj izgradnji župne zajednice. Izrazio je radost zbog biskupove prisutnosti, ističući kako je on svojim dolaskom i predvođenjem misnog slavlja dao pečat misijama. Nakon popričesne molitve biskup je u ime svih izmolio molitvu bl. Ivanu Pavlu II. te potom pozvao vjernike da potaknuti njegovom riječju i primjerom širom otvore vrata Kristu, napose u obiteljskom životu.

Related Post

Župa Kraljice svete Krunice

Autor - 26/12/2019 0
NOVA GRADIŠKA, 26. prosinac 2019. -Tradicionalni blagoslov obitelji Župi Kraljice svete Krunice započinje iza božićnih blagdana, točnije na Svetog Ivana…