Završena izgradnja mosta Gradiška na Savi 

5530 0

Republika Srpska želi se što prije povezati sa autocestom A3 i požuruje izgradnju spojne ceste na hrvatskoj strani. Budući da sa Hrvatske strane  još treba izgraditi i granični prijelaz predlažu da se on ne gradi već da se kao zajednički koristi  granični prijelaz koji su oni već izgradili

Autor Franjo Samardžić

STARA GRADIŠKA, 31.  srpnja 2022. – Republika Srpska u petak je  organizirala prigodnu svečanost povodom završetka radova na prekograničnom mostu Gradiška na Savi koji povezuje BiH i Hrvatsku. Most je dug 426 metara i ima po dvije prometne  trake u svakom smjeru, a izvođač radova je bila Zajednica poslovnih subjekata Integral inženjering a.d., Đuro Đaković montaža d.o.o. i Zagreb montaža d.o.o. 

Vrijedan je 19 miliona eura, a troškove za izgradnju snosile su Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Iznos od 5,6 miliona eura je  kredit  Evropske investicijske banke, a Evropska unija sufinancirala je izgradnju sa 3,2 miliona eura bespovratnih sredstava. 

Most Gradiška spojit će bosansko-hercegovačku autocestu s planiranom brzom cestom s hrvatske strane, koju treba izgradi, a  koja bi išla od granice s Bosnom i Hercegovinom preko Okučana  do granice s Mađarskom. Hrvatske ceste su provele natječaj za izgradnju spojne ceste s hrvatske strane te se početak radova na njoj očekuje do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Ukupna vrijednost radova na spojnoj cesti iznosi 40 milijuna eura.  Njenom izgradnjom i  uspostavom graničnog prijelaza očekuje se kako bi promet preko mosta krenuo do kraja 2023. godine.

Kako javlja Aljazeera balkans Republika Srpska  želi se što prije povezati sa autocestom A3 i požuruje izgradnju spojne ceste na hrvatskoj strani. Budući da sa Hrvatske strane  još treba izgraditi i granični prijelaz predlažu da se on ne gradi već da se kao zajednički koristi  granični prijelaz koji su oni već izgradili. Čeka se odgovor  hrvatske strane. Što se tiče izgradnje pristupne ceste  Josip Škorić, predsjednik Uprave državnih cesta, koji je bio nazočan na  obilježavanju  završetka izgradnje  mosta izjavio je da  su izvođači u stanju  radove ubrzati  pa i završiti cestu prije planiranog roka. 

Uz  Stefana Ellera, šefa Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH svečanosti su nazočili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, čelnici Republike Srpske, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Tomislav Mihotić i predstavnici Hrvatskih cesta.

Related Post