ZELENA ODRŽIVOST: Turistička zajednica grada Nova Gradiška predstavila pažnje vrijedan projekt „NG e-Bike Tours”

2233 0

Tekst Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić

 

Projekt će se nastaviti nadograđivati i kupiti još električnih romobila i tri punionice tako da svi mogu voziti s jednog na drugi dio grada

NOVA GRADIŠKA, 24.  travnja 2024. – Turistička zajednica grada Nova Gradiška otvorila je jučer pažnje vrijedan projekt „NG e-Bike Tours. Projekt  predstavlja novi korak u digitalizaciji  i promicanju zelene održivosti Nove Gradiške i proširenje turističke ponude za turiste.  Isto tako je zanimljiv za Novogradiščane i stanovništvo novogradiškog kraja, nudeći zanimljive sadržaje iz prošlosti Nove Gradiške. Predstavile su ga direktorica Dinka Matijević i Sara Šefer te gradonačelnik Vinko Grgić. Projekt vrijedan 66.600 eura je  realiziran sufinanciranjem Hrvatske turističke zajednice i Grada Nova Gradiška.

Nabavljeno 16 električnih bicikala i 8 romobila, 3 punionice

 -Projekt je još jedan dokaz koliko naš grad brine o zaštiti okoliša, a time i zaštiti stanovništva. Započeo je 2022. godine i financiran sredstvima Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent i  Grada Nova Gradiška. Nabavljeno 16 električnih  bicikala, 8 električnih romobila, 3 punionice i  sustav  za praćenje i naplatu, izrađena je aplikacija i napravljene dvije turističke rute pod nazivom „Istraži Novu Gradišku“ 

Moram se zahvaliti Gradu Nova Gradiška i gradonačelniku koji podržava ideje Turističke zajednice  te Hrvatskoj turističkoj zajednici i  Turističkoj zajednici brodsko-posavske županije koje su sudjelovale u ocjenjivanju i bodovanju projekta, našim tvrtka i obrtima i ostalim suradnicima na projektu – kazala je Dinka Matijević i dodala da će se  projekt nastaviti  nadograđivati, kupiti još električnih romobila i tri punionice tako da  se pokrije cijeli grad i  svi mogu vozati s jednog na njegov drugi dio.

 Možda, dodala je optimistično, Nova Gradiška jednog dana bude i grad bez automobila i da se na posao ili u školu ide biciklima. 

 Turističke rute „Istraži Novu Gradišku“ 

-Prva zamisao je bila da rute budu biciklističke ali one mogu biti i pješačke. Imamo gradsku rutu koja se sastoji od 21 točke  unutar kojih se žele prikazati  znamenitosti  iz povijesti Nove Gradiške i ukazati na činjenice koje su manje poznate, zanimljive trenutke i osobe. Vjerojatno ste primijetili crne stupiće koji se nalaze svuda po gradu na kojima se nalazi QR kod. Koda se on skenira  izađe vam priča o  zanimljivostima, događanjima i ljudima    Druga tura vodi do Slavče i srednjevjekovnog Cernika. Obje rute završavaju ispred Slavonskog dućana  čime smo želimo potaknuti Novogradiščane i turiste da se zaustave i kušaju naše domače proizvode – kazala je Sara Šefer.   

Novogradiška  “Smart City” priča dobiva priznanja

 -Nastavak je to jedne lijepe “Smart City” priče koja je započeta još prije nekoliko godina Bila je to jedna nova priča na početku koje se nije točno znalo što treba i kako raditi.  Sada smo grad koji da gotove ne plaća račune za utrošenu energiju jer imamo fotonaponske elektrane na zgradama u gradskom vlasništvu. Proizvedemo struje za svoje potrebe što je rijetkost u Hrvatskoj.  Zato nas je u Šibeniku prije dva mjeseca dočekala jedna lijepa nagrada na razini države – Nagrada za upravljanje  gradovima i općinama na „Smart City-Summitu  moderne uprave 2024.“. Nova Gradiška je  bila najbolja u kategoriji ekološka osviještenost u konkurenciji gradova 

Nismo se  posebno angažirali da bi došli do te nagrade jer nismo ni znali da postoji. Po jednoj doktorskoj disertaciji profesorice sa riječkog fakulteta koja je vrednovala  gradove u 38 kategorija  tu smo od 27 gradova osmi grad   i jedini u Slavoniji – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić i istaknuo da će se tako nastaviti i dalje ne gledajući na nagrade već znaše stanovnike.

-Grad će i dalje provoditi svoje zelene politike koje će biti digitalne- zaključio je gradonačelnik i pohvalio djelatnice Turističke zajednice i sve suradnike koji rade na projektima, a ostaju samozatajni.

Related Post

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 30/07/2016 0
SLAVONSKI BROD – U posjeti Brodsko-posavskoj županiji boravili 29. srpnja ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić sa suradnicima i…