ZLATOM VEZENO

703 0

NOVA GRADIŠKA – Naziv je radionica zlatoveza koje su počele 25. kolovoza u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ i novogradiške Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“ .

Projekt radionica zlatoveza financijski podupire i Ministarstvo kulture RH.

 

– Ove radionice planirane su kao program još protekle godine, ali kako nismo uspjeli osigurati sredstva, jer su ovi naši programi i financijski zahtjevni, realiziramo ih sada i to uz potporu Ministarstva. Po prvi puta Učilište je u programu Minsitarstva s ovakvom vrstom svoje djelatnosti, pa smo stoga uspjeli radionice uvrstiti i u ovogodišnje NG ljeto glazbe i kulture – naglasila je prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica Učilišta.

 

Za 46 polaznica radionica, koje će potrajati ukupno 20 sati, upriličena je u Domu kulture i edukativna izložba „Zlatom vezeno“ na kojoj je pokazan stari zlatovez, kojega su, prema riječima Milana Rosića, predsjednika „Tkanice“, radile bake na dijelovima narodnih nošnji, uporabnim predmetima, kao što je najsvečaniji ručnik, zlatom krpan, koji se nosio u svatovima, zatim marame-pole na leđa, oglavlja s novogradiškog i područja Gradišta kod Županje (vlasništvo jedne naše sugrađanke rodom iz Gradišta). – Primjeraka zlatoveza može se naći u ovom našem kraju u župama Nova Kapela, Štivica i to na narodnoj nošnji, ponjavama, kojima su se u najsvečanijim prilikama prekrivali kreveti, dok je u cijeloj Hrvatskoj zlatovez zastupljen i na misnom ruhu – istaknuo je Milan Rosić.

 

Radionice vodi Goranka Rastić Letić iz Starog Petrovog Sela, a održavaju se u prostoru malog likovnog salona Učilišta „Relković“, gdje će po njihovom završetku biti upriličena i izložba radova nastalih na radionicama.

 

Sadržaji ovogodišnjeg NG ljeta glazbe i kulture završavaju 28. kolovoza kazališnom radionicom i predstavama u Domu kulture.

Related Post