120 godina kapelice u Seocu

1175 0

Autor Višnja Mikić

SEOCE -Iako se u Seocu, filijali novokapelačke župe BDM, kroz povijest spominje kapela sv Roka, najprije drvena, pa čvrsto građena, popravljana i ponovo građena, na kraju sela nalazi se jedna mala kapela. Kako je u župnoj spomenici zapisao tadašnji župnik, Stjepan Latković, ovu kapelicu, na dnu sela, 1898.g. svojim troškom sagraditi je dala pobožna mještanka, Mara Jakirac, Seoce br. 32. Kapela je podignuta trojedinom Bogu na čast. U utorak, 1. svibnja, u selu je upriličena svečasnot uz 120. obljetnicu ove male kapele, koja je blagoslovljena, a svečanu euharistiju slavio je novokapekački župnik i dekan Novokapelačkog dekanata, prečasni Goran Mitrović, u koncelebraciji sa štivičkim župnikom, Josipom Vračarićem i s vlč Marijanom Markanovićem.

Svečanost je počela u središtu sela, okupljanjem vjernika pred kapelom sv Roka, odakle se procesija s barjacima uputila prema kraju sela. Mještani su svoje kuće za ovu prigodu, baš kao i kod završetka gradnje kapele, okitili šokačkim peškirima, ponjavama i cvijećem, a u procesiji su, uz mještane bili i članovi DVD-a Seoce, mladi, snaše u narodnim nošnjama, pjevači…

Pozdravljajući okupljene pred obnovljenom kapelicom, prečasni Mitrović je rekao kako je ona uređena dobrotom i darom dobrih ljudi, a kroz minula desetljeća o njoj su kontinuiranu brigu vodile pobožne žene ovog sela. Naglasio je kako su kroz proteklih 12 desetljeća kraj kapelice mještani prolazili, često idući u polje, mnogi su zastajali, molili, stoga je na ovoj svečanosti važno Bogu uputiti i molitvu za sve njih koji su sada dio povijesti, ali danas su sjedinjeni sa svima koji su tu došli. Rekao je dekan Mitrović kako, zahvaljujući svećencima, koji su u župnu spomenicu marljivo zapisivali sve bitno, možemo slaviti i obilježavati vrijedne obljetnice. U novokapelačkoj župi ove godine su tri takve: 120 godina kapelice u Seocu, zatim nabavke okrunjenog kipa BDM u Sičama i križa krajputaša na cesti od Magić Male prema Komarnici, koji je podigao mještanin Magić Male, Petar Jaić. Kapelica, zatim Gospin lik i križ krajputaš kroz proteklo stoljeće i još 20 godina blagoslivljali su prolaznike koji bi tu zastajali, skidali kapu, pokleknuli, pomolili se, nalazili tu utjehu i uslišanja.

Završavajući svečanost u Seocu, Mitrović je zahvalio vjernicima na dolasku. Iako je selo malo, kao što i sama riječ kaže – Seoce, okupio ih se lijep broj. Zahvalio je supružnicima Jakirac koji brinu o kapelici i njihovoj kćerki Mariji iz Nove Gradiške na zauzetosti da kapelica bude obnovljena u svojoj jubilejskoj, 120. godišnjici izgradnje.

Na kraju svete mise blagoslovljena je pšenica, koja je simbolično označila blagoslov polja te molitvu vjernika za lijepo vrijeme i dobar urod.

Related Post