18. MEĐUŽUPANIJSKA STOČARSKA IZLOŽBA

1345 0

SLAVONSKI BROD, 23. svibnja 2016. – U sklopu 18. Međužupanijske stočarske izložbe u nedjelju je održana Treća nacionalna izložba crne slavonske svinje te ocjenjivanje izložbenih grla u govedarstvu i konjogojstvu.

Izloženo je 35 grla krava simentalske, holstein friesian te pasmine slavonsko-srijemskog podolca i ukupno 60 grla konja lipicanaca, hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca. Županijska je uprava i ove godine svakom izlagaču osigurala pokrivanje troškova dnevnice i prijevoza, a iznosi nagrada za najbolje ocjenjena grla goveda i konja u svakoj od kolekcija bili su 1.500, 1.000, 750 i 500 kuna. Iznos nagrade za šampionska grla konja i goveda bio je 3.000 kuna. Izložbu su otvorili predstavnici pokrovitelja i organizatora; županijske uprave, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije te Srednje škole Matije Antuna Reljkovića.

 

Ravnatelj škole domaćina Vlado Prskalo poželio je dobrodošlicu i zahvalio izlagačima i gostima na sudjelovanju u manifestaciji te istaknuo kako je nastojanje škole potaknuti učenike na prepoznavanje potencijala i budućnosti u ostanku i radu u Slavoniji, odnosno Republici Hrvatskoj, a ne u odlasku u inozemstvo. Župan Danijel Marušić zahvalio je sudionicima istaknuvši kako je tradicionalnom organizacijom izložbe, između ostalog, županijska uprava nastojala ukazati i na velike probleme u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

– Organizirali smo izložbu i s ponosom jer još imamo što pokazati. Brodsko-posavska županija nije institucija koja može isplaćivati poticaje, ali može unaprjeđivati udruge – što i činimo, a upravo ovakvim manifestacijama pokušavamo potaknuti naše poljoprivredne proizvođače i skrenuti pozornost na određene probleme – rekao je župan Marušić

Ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović istaknula je da je osnovna zadaća Agencije razvoj te briga o razvoju i unaprjeđenju prije svega stočarske proizvodnje, pa je primarni zadatak HPA organizacija manifestacija poput Međužupanijske stočarske izložbe. Kruna takvih događaja upravo je prikaz najboljih i najkvalitetnijih grla dugogodišnjih uzgajivača.

 

– Činjenica da je ovo 18. Međužupanijska stočarska izložba znači da je to manifestacija koja je dosegnula punoljetnost, a to govori o njenom gospodarskom i tradicijskom značaju. Danas u ministarstvu probleme percipiramo i kao izazove pa stočarstvo smatramo jednim od najizazovnijih sektora, uslijed strukturnih problema i izloženosti vrlo intenzivnoj konkurenciji na razini Europske unije te globalnih tržišnih poremećaja. Stoga je jedan od naših najznačajnijih ciljeva revitalizacija stočarske proizvodnje i podizanje njenog udjela u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, a to predstavlja presudan čimbenik za cijeli poljoprivredno-prehrambeni kompleks – rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

 

Tijekom izložbe u Regionalnom centru za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije voditelj Službe stočarstva u Ministarstvu poljoprivrede Dalibor Janda održao je predavanje o osnivanju proizvođačke organizacije u sektoru svinjogojstva. U poslijepodnevnim satima održano je I. kolo Croatia kupa za jednoprege i dvoprege te I. kolo Prvenstva Hrvatske u vožnji dvoprega za juniore, a u glazbenom dijelu programa nastupio je KUD ”Matija Gubec” iz Slavonskog Kobaša.

 

Šampionska grla:

 

Krave: LADA vlasnika Davora Arića iz Gornjih Crnogovaca

 

Konji: Conversano Zenta, Conversano Allegra uzgajatelja Josipa Tomašića iz Nove Kapele, vlasnika Antuna Medvidovića iz Sikirevaca

Related Post