20. OBLJETNICA 1. DRAGOVOLJALČKE BOJNE – Brigadir Željko Žgela optužio Grad Novu Gradišku i Općinu Dragalić da nisu podržali dragovoljce

1626 0

Brigadir Žgela neće odat počast poginulima kod spomeniku poginulim braniteljima u Novoj Gradiški jer je na njemu lažni znak 121. brigade

NOVA GRADIŠKA, 8. srpnja 2011. – Iako je obljetnica 1. novogradiške dragovoljačke bojne obilježena kao nikada do sada, nepoželjni repovi obilježavanja 20. obljetnice, čini se, vući će se i dalje. Branitelji su se opet podijelili, a ne izostaju ni

političke konotacije. Obilježavanje u Novoj Gradiški organizirao je Odbor za obilježavanje obljetnica 121. brigade i drugih obljetnica iz Domovinskog rata, a u općinama novogradiškog kraja i završno obilježavanje u Novoj Kapeli, brigadir Željko Žgela i Općina Nova Kapela. Spornim i nepodobnim za polaganje vijenaca i paljenje svijeća su se pokazali Središnji križ na gradskom groblju, ali i spomenik poginulim braniteljima u Novoj Gradiški na Trgu dr. Franje Tuđmana. Grad Nova Gradiška nije htio platiti vijenac koji će se položiti kod središnjeg križa na gradskom groblju, a brigadir Željko Žgela nije htio položiti vijenac kod spomenika poginulim braniteljima zbog, kako kaže, lažnog grba 121. brigade na spomeniku.

Mora se reći da je 20. obljetnica 1. novogradiške dragovoljačke bojne prošle subote u Novoj Kapeli obilježena dostojanstveno. Okupili su se njeni bivši pripadnici, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata i visoki državni dužnosnici. Odana je počast dragovoljcima, posebno onima koji su život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Cijeli tjedan u svim su općinama i Gradu Nova Gradiška kod spomenika poginulim braniteljima položeni vijenci, zapaljene svijeće i evocirana sjećanja na početak oružanog otpora srpskom agresoru na našem području.

Nije međutim sve prošlo onako kako je to planirao brigadir Željko Žgela, zapovjednik 1. bojne i kasnije zapovjednik 121 brigade Nova Gradiška. Sa pozornice u Novoj Kapeli prozvao je Grad Novu Gradišku i Općinu Dragalić kazavši da nisu podržali dragovoljce u obilježavanju obljetnice.

– Ako pripadnici 1. dragovoljačke bojne, svi osim Adama Tomičića, slave obljetnicu na način kako to žele i svi su na jednoj strani, a on i neka politika na drugoj, onda ne znam koja bi budala dala legitimitet njima, a ne nama. Mi smo ponudili da u Novoj Gradiški svi zajedno obilježimo 28. lipnja, jer je Grad Nova Gradiška zaslužio da se obilježi taj datum. Ni s kim nismo išli u bilo kakvu svađu oko bilo čega, jer za to nema potrebe. Došli smo i rekli kada želimo obilježiti 20. obljetnicu 1. bojne.

Po njima je, ako oni to tako smatraju, možda nastao neki sukob zbog polaganja vijenca na groblju. Tamo se išlo kod središnjeg križa položiti vijenac i zapaliti svijeća iz razloga što se ja kod spomenika poginulim braniteljima, na kome je lažni znak 121. brigade, neću poklonit poginulim braniteljima i zapalit svijeću sve dok se on ne skine. Pristali su da će nam, kao i u svim općinama, dati vijenac i svijeću da ih u ime Grada i 1. bojne položimo i zapalimo poginulim braniteljima.

Unatoč dogovoru dan prije polaganja vijenca su iz Grada Nova Gradiška javili da se vijenac može položit samo kod spomenika poginulim braniteljima. Rekao sam hvala vam lijepa, ne treba nama nikakav vijenac. Radi se o 300 kuna i nema razloga da se pričaju bilo kakve gluposti na račun 1. bojne. Oni su odustali od plaćanja vijenca i ja sam pozdravio gradonačelnika i rekao neka mu to služi na čast.

Sutradan se to isto dogodilo u Dragaliću. Zovem načelnika i pitam ga da li je sve u red u jer mi sutra dolazimo u Dragalić. On kaže, što vi mislite i kome to pravite. Rekao sam da dolazimo položiti vijenac i zapaliti svijeću njegovim i našim poginulim dragovoljcima s područja općine Dragalić, bez medija i bilo kakve reklama za na s i bilo koga. Željeli smo da svaka općina ima priliku u čast 20. obljetnice 1. bojne na isti ili sličan način odat počast svojim poginulim braniteljima.

S pravom sam to na pozornici u Novoj Kapeli morao reći jer više ne mogu šutjet. Svima je bilo drago i svi su bili uz nas. Moram istaknuti općinu Rešetare i pohvaliti kako su organizirali polaganje vijenca. S istočne strane Nove Gradiške može se sve lijepo pripremit, a s duge te napadaju i pitaju tko si ti i što misliš – kaže brigadir Željko Žgela.

Zamjenik gradonačelnika Milan Mateša kaže da se nisu složili da se vijenac položi kod središnjeg križa na gradskom groblju smatrajući ga neprimjerenim mjestom jer postoji spomenik poginulim braniteljima. Da je spomenik braniteljima pravo mjesto smatra i pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica 121. brigade HV-e Nova Gradiška i drugih obljetnica iz Domovinskog rata. Dodajmo da je Odbor donio odluku da se 28. lipnja položi vijenac kod spomenika poginulim braniteljima, a Milan Mateša rekao da će Grad, kao i u svim prilikama do sada, snositi troškove, pa i troškove domjenak na kome će se dragovoljci družiti i evocirati sjećanja na prve dane rata. Vijena je položen, ali u nazočnosti samo 21 osobe, ubrajajući i velečasnog Željka Volarića i novinare.

 

Related Post

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Autor - 28/02/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 28. veljače 2014. – Na aktualnom satu Gradskog vijeća, koji se i jučer pretvorio u debatni klub nekih…