23. OBLJETNICA AKCIJE „ŠIRINCI“

533 0

ŠIRINCI / REŠETARI, 3. siječanj 2013. – Danas je u Širincima i Rešetarima obilježena 23. obljetnica oslobodilačke vojno-redarstvene akcije „Širinci“. Kod spomen obilježja Ivici Atlagoviću, zapovjedniku 2. bojne 121. brigade HV-e

Nova Gradiška i ostalim braniteljima koji su poginulim u akciji čiji je učinak imao velik značaj, ne samo za novogradiško, već i ukupno zapadnoslavonsko ratište, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje.

 

Evocirana su sjećanja na ratna događanja koncem 1991. i početkom 1992. godine, kada je izvojevana jednu od najznačajnijih pobjeda na novogradiškoj bojišnici, koja je imala velikog učinka na daljnji tijek rata u zapadnoj Slavoniji i pripremi akcija Bljesak i Oluja. Akcija je počela 30. prosinca 1991. godine, a završila 3. siječnja 1992 godine.

U organizaciji Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata i Općine Rešetari tradicionalno su se okupili roditelji, djeca i rodbina poginulih branitelja, pripadnici 121. brigade/pukovnije Nova Gradiška, Hrvatske vojske, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Općine Rešetari, Grada Nova Gradiška, Osnovne škole „Ante Starčević“ Rešetari, općina zapadnog dijela brodsko-posavske županije i HSLS-a brodsko-posavske županije.

Bila je to prigoda da se još jednom govori o velikom doprinosu koji je ova akcija imala u obrani i oslobađanju okupiranih teritorija te doprinosu koji su za slobodnu i neovisnu domovinu dali poginuli branitelji.

 

Related Post

PROSLAVLJEN DAN OPĆINE REŠETARI

Autor - 05/05/2017 0
REŠETARI – Brojnim događanjima danas je obilježen Dan općine Rešetari. Središnji događaji bili su otkrivanje spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku…