30 DANA ISTRAŽNOG ZATVORA ZA BATINIĆA, MIŠKOVIĆA, KRULJCA, RIMCA, GARIĆA I SOČKOVIĆA

651 0

Nakon što je USKOK donio nalog o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (Ivica Batinić, 1976., načelnik Općine Sibinj, Ivan Mišković, 1969., bivši općinski vijećnik u Općini Sibinj, Mladen Kruljac, 1967., zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, Ivan Rimac, 1961., poduzetnik, Željko Garić, 1070., autoprijevoznik i Zdravko Sočković 1955., predsjednik

županijskog HDZ-a i Skupštine Brodsko-posavske županije) zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, sva šestorica osumnjičenih ostat će u istražnom zatvoru osječkog županijskog suda slijedećih 30 dana. Odlučio je to, sinoć, istražni sudac Anto Rašić. Za Kruljca i Sočkovića odluku je donio zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a kod ostalih zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Time je, kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a i voditeljica osječkog ureda Zorka Fumić, prihvaćen prijedlog USKOK-a. Uskok je priopćio kako osumnjičenike tereti zbog malverzacija zemljištem, u kojima su oštetili Općinu Sibinj za najmanje 16,5 milijuna kuna.

 

Službeno priopćenje DORH-a

 

OSNOVANO se sumnja da su prvookrivljenik (Ivica Batinić op.a.), kao načelnik Općine Sibinj i drugookrivljenik (Ivan Mišković op.a), kao član poglavarstva Općine Sibinj, od rujna 2007. do sredine 2008. godine, u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, sukladno prethodnom dogovoru, omogućili određenim trgovačkim društvima i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama vrijednog građevinskog zemljišta, ispod stvarne vrijednosti, čime su im pribavili znatnu imovinsku korist.

Zemljište površine 365.383 kvadratnih metara, vrijedno 16.442.234,00 kuna je, odlukama Vlade Republike Hrvatske, u rujnu i studenom 2007. godine, darovano Općini Sibinj radi izgradnje zone malog gospodarstva koje je Općina bila dužna privesti svrsi u roku tri godine. U namjeri da, prije prodaje, povećaju vrijednost zemljišta, prvookrivljenik i drugookrivljenik su zatražili i dogovorili s trećeokrivljenikom (Mladenom Kruljcem op.a.), zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske, da pripadnici Hrvatske vojske izvedu radove na izgradnji prometnica u zoni, iako su znali da Općina Sibinj nema propisanu dokumentaciju za izvođenje navedenih radova.

Zdravko Sočković

 

Prema prethodnom dogovoru trećeokrivljenik je, protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, naložio ustrojavanje namjenski organiziranih snaga za izvođenje dogovorenih radova. Na temelju zapovijedi trećeokrivljenika, Hrvatska vojska je, od početka listopada do kraja 2007. godine, izvela radove na izgradnji glavne i sporedne ceste u vrijednosti od najmanje 6.200.000,00 kuna, za koji iznos je oštećen Proračun RH.

Potom je prvookrivljenik, sukladno dogovoru s drugookrivljenikom, 13. studenoga 2007., predložio Općinskom vijeću donošenje odluke o prodaji zemljišta, znajući da nije obavljena parcelacija zemljišta, te su 28. prosinca 2007. predložili Općinskom poglavarstvu raspisivanje natječaja za prodaju zemljišta. Pritom su prikrili stvarnu vrijednost zemljišta kao i činjenicu da je Programom razvoja poslovne zone Sibinj određena veličina parcela te su neistinito predočili kako zemljište mogu dati i besplatno.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su, protivno Zakonu o vlasništvu i Statutu Općine Sibinj, proizvoljno odredili cijenu od pet eura po kvadratnom metru te su zemljište prodali na unaprijed dogovorenim natječajima. Također su prvookrivljenik i drugookrivljenik, od rujna 2007. do sredine travnja 2008., u Sibinju, sukladno dogovoru i na traženje četvrtookrivljenika (Ivana Rimca op.a.), na fiktivnom natječaju osigurali trgovačkom društvu četvrtokorivljenika kupnju velike parcele visoko vrijednog građevinskog zemljišta. Potom je četvrtookrivljenik zemljište preprodao po višestruko većoj cijeni te je njegovom trgovačkom društvu pribavljena protupravna imovinska korist od najmanje 5.270.000,00 kuna.

Mladen Kruljac

 

Nadalje su prvookrivljenik i drugookrivljenik, od rujna 2007. do lipnja 2008., u Sibinju i Slavonskom Brodu, omogućili i petookrivljeniku (Željku Gariću op.a.) kupnju velike parcele vrijednog građevinskog zemljišta kojeg je potom preprodao po višestruko većoj cijeni čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 1.160.000,00 kuna. Na opisani način su petorica okrivljenika oštetili Općinu Sibinj za iznos od najmanje 16.500.000,00 kuna.

Osim navedenog, šestookrivljenik (Zdravko Sočković op.a.), vlasnik jednog trgovačkog društva je, radi isplate plaća, zatražio od prvookrivljenika i drugookrivljenika prebacivanje svih sredstava sa računa Općine, uključujući i namjenska sredstva jamčevine uplaćena na račun Općine, radi otkupa poljoprivrednog zemljišta, što su oni prihvatili i prebacili na račun njegovog trgovačkog društva. Na opisani način su trgovačkom društvu pribavili protupravnu imovinsku korist od 130.000,00 kuna. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. (dorh.hr)

Related Post