30 GODINA LOKALNE SAMOUPRAVE: Izabrani prvi župan, gradonačelnici i općinski načelnici

968 0

Autor Franjo Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA – Prvi višestranački parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su 22. travnja 1990. godine. Hrvatska je tada još bila u sastavu SFRJ kao Socijalistička Republika Hrvatska. Na području sadašnje Brodsko-posavske županije bile su Općina Nova Gradiška i Općina Slavonski Brod.

Postavljanjem temeljnog zakonodavnog okvira započela je 1992. godine uspostava sadašnjeg sustava lokalne samouprave. Sustav je uspostavljen 1993. godine stupanjem na snagu zakona kojima se uređuje teritorijalni ustroj, samoupravni djelokrug, izborni sustav i način financiranja lokalne samouprave. Oživotvoren je provedbom prvih lokalnih izbora koji su održani 7. veljače 1993. godine. Na njima su se birali predstavnici županijske skupštine, gradska i općinska vijeća.

Nakon prvih lokalnih izbora, na osnovi Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi 15. travnja 1993. godine konstituirana je Županijska skupština, a time i ustrojena i Brodsko-posavska županija. U njenom zapadnom dijelu konstituirani su Grad Nova Gradiška i Općine Nova Kapela, Staro Petrovo Selo, Davor, Vrbje, Rešetari, Cernik, te Stara Gradiška i Gornji Bogićevci (koje djeluju u progonstvu).

Gradovi Slavonski Brod i Nova Gradiška i općine novogradiškog kraja dobili su prve gradonačelnike i općinske načelnike, a Brodsko-posavska županija prvog župana.

Dr. Jozo Meter (HDZ) prvi je brodsko-posavski župan. Nakon prvih lokalnih izbora, na osnovi Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi 15. travnja 1993. godine konstituirana je Županijska skupština, a time i ustrojena i Brodsko-posavska županija.

Prvi novogradiški gradonačelnik je Ante Šolić (HDZ). U Novoj Kapeli načelnik je Ante Krolo (HDZ), u Starom Petrovom Selu Ivan Benić (HDZ), Davoru Alojz Jakirčević (HDZ), Vrbju Stjepan Stipić (HDZ), Rešetartima Alojz Kovačević (HKDU) i Cerniku Nikola Jugović (HDZ). U progonstvu su djelovale Općine Gornji Bogićevci i Stara Gradiška, a za načelnike su izabrani .Ante Orešić (HDZ) i Mihajlo Matokanović (HDZ).

Općina Okučani nakon VRO „Bljesak“ ima za povjerenika Dražena Japundžića (HDZ), koji je i prvi općinski načelnik izabran na demokratskim izborima za lokalnu samoupravu 1997. godine .

Općina Dragalić konstituirana je 1997. godine izdvajanjem iz sastava Općine Gornji Bogićevci. Zdenko Gorup (HDZ) prvi je općinski načelnik.

Podsjetimo da tada gradonačelnici i općinski načelnici nisu birani neposredno, već ih je biralo gradsko, odnosno općinsko vijeće. Pružilo je to mogućnost strankama i nezavisnim listama koje su participirale u vlasti da manipuliraju izbornim rezultatima, vijećnici mijenjaju stranačke boje i stvaraju se razne koalicije u cilju preuzimanja vlasti.

Related Post