30. OBLJETNICA PSUNJSKE SATNIJE: Hrabrošću i životima obranili odašiljač Hrvatske radiotelevizije 

3080 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Mato Višić Radio „Bljesak“, Jakša Samardžić

 

BREZOVO POLJE –  Uobičajeno  kod odašiljača Hrvatske radiotelevizije   obilježavaju se  obljetnice ustroja  Samostalne psunjske satnije, evociraju sjećanja na tešku obranu Psunja  i  15-orice poginulih branitelja. I ove godine   3. listopada okupili  su se  njeni pripadnici, članovi obitelji poginulih branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata  i brojna izaslanstava. Kod  spomen obilježja  poginulim braniteljima  položeni su vijenci i cvijeće, zapaljene svijeće i uz molitvu evocirana sjećanja na njihovu žrtvu i  doprinos u obrani  Psunja i Domovine.  

Učinili su to  predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata pukovnik Adam Tomičić, predsjednik kriznog stožera i predsjednik tadašnje  Općine Nova Gradiška Zdravko Sokić, predsjednik UHDDR Grobinščine iz prijateljske Općine Čavle Denis Čargonja, zapovjednik 121. novogradiške brigade  brigadir Josip Mikšić, izaslanik načelnika GS OSRH admirala Roberta Hranja pukovnik Miroslav Mikić, izaslanica potpredsjednika Vlade RH i Ministra Hrvatski branitelja Tome Medveda Ljubica Pelcl,  prof. Ante Vukšić,  predsjednik Udruge  roditelja poginulih   hrvatskih branitelja Nova Gradiška Vitomir Žakić, načelnik Općine Cernik.

 

Braneći prilaze odašiljaču na Psunju poginuli su Stjepan Škrobić, Ivan Matošević, Robert Petanić, Zlatko Žajgar, Tomislav Ordanić, Stanislav Marić, Zlatko Golubić, Ivan Dakić, Milan Cindrić, Nikola Lončar, Josip Mikolčević, Franjo Kumić, Milan Kurjaković, Zoran Tezić i Zvonko Marinović.

 

Razlog zbog kojeg je Psunj bio izuzetno važan, ne samo za novogradiško i zapadnoslavonsko bojište, već i za veći dio sjeverozapadne Hrvatske, je odašiljač Hrvatske radiotelevizije. Osim televizijskih i radijskih veza na njemu su bile instalirane i telefonske veze. Ne čudi stoga što je zrakoplovstvo bivše JNA u nekoliko navrata bombardiralo i raketiralo odašiljač u namjeri da ga sruši, a veze onesposobi i područje zapadne Slavonije stavi u medijsku izoliranost.
Samostalna psunjska satnije ustrojena je 5. listopada 1991. godine. Tog se dana 47 boraca Cerničke satnije priključuje 35-orici boraca Cerničkog voda i 18-orici pripadnika Pratećeg voda koji je imao zadaću da nadzire i osigurava cestu Strmac – Brezovo Polje. Tijekom listopada broj njenih pripadnika kreće se od 100 do 160 boraca. Za zapovjednika je imenovan Luka Zec. Uspješno satniju vodi sve do travnja 1992. Godine.
Svoju zadaću satnija je uspješno obavila u specifičnom ratnom djelovanju. Osiguravanje i nadziranje strateških točaka na Psunju, a posebice odašiljača HRT-a na Brezovom Polju zahtijevalo je dobro poznavanje terena i dosta domišljatosti. Samostalna psunjska satnija obranila je teritorij koji joj je dan na čuvanje i nadziranje. Njeni borci su bili izloženi svakodnevnim četničkim zasjedama, snajperskim hicima, podmetnutim minama i topničkim projektilima. Hrabri borci Samostalne psunjske satnije nisu agresoru dozvolili pristup na branjeno područje odašiljača HRT-a.

 

Iako se  ovdje govori o Samostalnoj psunjskoj satniji  koja je osnovana 3. listopada 1991. godine,  treba reći da se  Psunj  u vrlo teškim  uvjetima branio   od početka srpske agresije  na novogradiški  kraj i da su uz Cerničane, Novgradiščane i branitelje iz drugih mjesta  u  velikom broju  bili branitelji s područja  sadašnje Općine Rešetari. 

Related Post