40 GODINA ŽUPE KRISTA KRALJA REŠETARI

3659 0

REŠETARI – Ove godine navršava se 40-a obljetnica utemeljenja i djelovanja župe Krista Kralja Rešetari. Tadašnji novogradiški župnik, Mirko Bjelić, najavljuje 1967.g. gradnju filijalne crkve u Rešetarima. Iste godine, grupa hodočasnika putuje iz Nove Gradiške u Fatimu i na povratku donosi kip Gospe Fatimske, namijenjen budućoj rešetaračkoj crkvi. Tako piše u pregledu povijesti župe Krista Kralja. 13. svibnja 1968. na Gospu Fatimsku, počinje iskopavanje temelja crkve. Nastavlja se „veza“ Gospe i buduće župe.

Kardinal Franjo Kuharić najprije osniva samostalnu kapelaniju Rešetari koja 1977, dakle prije 40 godina, prerasta u župu Rešetari, a njezin zaštitnik postaje Krist Kralj.Godinu dana kasnije, 13. svibnja, održano je prvo klečanje u novoj crkvi.

1981. godine održava se župni euharistijski kongres od 6. do 13. svibnja, opet uz Dan župnog klanjanja i Gospu Fatimsku.

Gotovo svake godine do danas, uz klanjanje i poklon Isusu pod prilikama kruha i vina, organizirana je za župljane duhovna obnova, a častila se i Gospa Fatimska. Kako nam je rekao vlč Josip Bogović, rešetarački župnik, kao priprava za 40-u obljetnicu župe i 100. godišnjicu fatimskih ukazanja, u Rešetarima se, kao velika devetnica, od 13. rujna prošle godine svakog 13. u mjesecu održava pobožnost Gospi Fatimskoj. Uz najvažniji dio programa – svetu misu, vjernici mole krunicu i u procesiji oko crkve, uz marijanske pjesme, nose lik Gospe Fatimske. Tako je bilo i 13. ožujka, kada je svetu misu u Rešetarima slavio vlč Goran Kovačević, župnik u Davoru. Svečano će biti i slijedećeg mjeseca, a najsvečanije 13. svibnja, uz dan župnog klanjanja i stotu obljetnicu fatimskih ukazanja. (Višnja Mikić)

Related Post