44. SJEDNICA IZVRŠNOG ODBORA HRVATSKE ZAJEDNICE ŽUPANIJA

1343 0

Na 44. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, održanoj u četvrtak 15. rujna, župani hrvatskih županija raspravljali su raspravljali o smjeru regionalnog razvoja Republike Hrvatske, a prihvaćena je i Deklaracija o važnosti

političkog uvažavanja i suradnji župana unutar Zajednice. . Riječ je o dokumentu koji po prvi puta naglašava nužnost suradnje i dijaloga na regionalnoj razini koji mora biti vođen isključivo dobrobiti građana, a ne političkom orijentacijom članova izvršne vlasti.

 

Sukladno tome, u Deklaraciji je naglašeno kako je za normalno funkcioniranje regionalne vlasti te društveni i gospodarski razvitak nužna tolerancija i suradnja svih aktera, neovisno o političkom opredjeljenju. U njoj je, uz spomenute stavke, posebna važnost stavljena na pluralizma mišljenja, osuđivanje svake vrste diskriminacije i nepoštivanja ljudskih prava te promicanje kulturnih i obrazovnih programa koji će doprinositi širenju načela uvažavanja, tolerancije i suradnje među svim građanima Republike Hrvatske.

 

Izrada Deklaracije potaknuta je činjenicom kako Republika Hrvatska, kao potpisnica Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a, članica Europske unije i Vijeća Europe, ali i kao svaka demokratska država mora stvoriti ozračje mira i tolerancije. S obzirom na to da među jedinicama regionalnih samouprava zbog povijesnih i društvenih razloga postoje razlike bilo je nužno da se donese ovakav dokument koji će štititi interese svih građana, neovisno o njihovom podrijetlu, vjeroispovijesti, obrazovanju, socijalnom statusu.

 

Razgovaralo se i o aktualnim temama u zdravstvu, posebno vezano uz Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine. Na dnevnom redu našla se i analiza te rasprava o Planu gospodarenja otpadom

 

U sklopu održavanja sjednice u Šibensko-kninskoj županiji, župani su sudjelovali i na središnjoj svečanosti proslave Dana hrvatske ratne mornarice. Svečanost proslave započela je svečanom misom u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku u četvrtak, 15. rujna, a danas župani će prisustvovati središnjoj svečanosti proslave Dana hrvatske ratne mornarice koja će se održati na šibenskoj rivi.

Related Post