9. ŠVARGLIJADA U HRVATA

1508 0

STARO PETROVO SELO, 24. siječanj 2015. – Ns sinoć održanoj 9. švarglijadi u Hrvata prosudbeno povjerenstvo najboljim švarglom proglasilo je švargl Maria Matoševića iz Davora, a po ocjeni publike najbolji švargl imao je

Vlatko Kedačić iz Prvče. Po ocjeni prosudbenog povjerenstva srebrnu medalju dobio je Vlatko Kedačić, a brončanu Davor Furić iz Davora. Na čelu ocjenjivačkog povjerenstva je bio Stanislav Drabik, a članovi Adam Tomičić, predsjednik Udruge „Kulin bećarac“ i Antun Toni Brađašević.

 

Bila je to još jedna prilika za promociju švargla koju u subotu, nažalost, nisu iskoristili svi proizvođači švargla iz naše i drugih županija, pa ni s područja petrovoselske opčine. Na poziv organizatora odazvalo se samo sedam proizvođača, a nedostajali i neki proizvođači švargla koji se mogu pohvaliti priznanjima iz prethodnih godina. Ove je godine izostao i veći interes publike.

-Općina Staro Petrovo Selo i Turistička zajednica uključili su se u organizaciju Švarglijade jer je naša općina postala prepoznatljiva po Švarglijadi. Ove je godine, nažalost, bilo problema oko organizacije zbog problema u radu udruge pa smo pomogli u organizaciji.

 

Nažalost, do sada se nije ništa učinilo, kako se govorilo, na zaštiti švargla kao autohtonog hrvatskog proizvoda. Prije nekoliko godina nakon Švarglijade i objave u medijima, smo imali zanimljivu situaciju. Nazvao je čovjek iz Dalmacije i tražio 500 kilograma švargla. Našalio sam se i rekao da švargla nema jer smo sve količine pojeli na Švarglijadi. Zanimljivo ali je to tako, jer nitko nije licenciran za proizvodnju domaćeg švargla. Radi se još uvijek u domaćinstvima po dva do tri švargla za vlastite potrebe – kazao je općinski načelnik Željko Kočijašević.

 

Posjetitelje i proizvođače švargla mogli su se i dobro zabaviti zahvaljujući Tamburaškom sastavu „Satir“ iz Davora. Dakako, svi okupljeni u Hrvatskom pučkom domu mogli su zaplesati i uživati u švarglu i kvalitetnim petrovoselskim rakijama i vinima.

 

Švarglijadu u Hrvata 2016. organizirali su Turistička zajednica Staro Petrovo Selo, Općina Staro Petrovo Selo i Udruga „Kulin bećarac“.

Related Post

OPĆINA STARO PETROVO SELO

Autor - 19/12/2013 0
STARO PETROVO SELO, 19. prosinca 2013. – Općinski načelnik Željko Kočijašević danas je po drugi puta ove godine uručio 1.500…