AMERIKANCI POTVRDILI

1143 0

Uz činjenicu da je ovdje sve čisto i da županov put neće ništa koštati županijske porezne obveznike, moramo istaknuti pomalo začuđujuću samozatajnost župana Marušića, jer je on tek treći hrvatski političar koji je na tom seminaru bio,

nakon (tada još ne) predsjednika Josipovića 2002. i (tada još ne) premijera Milanovića 1996!

 

SLAVONSKI BROD – Pomalo samozatajno, brodsko-posavski župan Danijel Marušić još nije objavio da je on sam, a preko njega i naša lokalna uprava i samouprava, dobio prilično veliko priznanje. Naime, na poziv američkog ministarstva vanjskih poslova, u subotu, gospodin Marušić odlazi na trotjedni program upoznavanja s američkim upravnim strukturama. State Department već više od 70 godina održava dobru praksu izmjene iskustava u upravljanju državnim i lokalnim zajednicama kroz program International Visitor Leadership Program (u slobodnom prijevodu: Međunarodni program gostujućih vođa).

 

Tako je za Marušića predviđeno putovanje u Washington na upoznavanje s nacionalnim političkim i upravnim strukturama, zatim boravak u državi Vermont na upoznavanju s funkcioniranjem subnacionalnog upravnog organa (savezne države i lokalnih “županija” – counties, što je primjerenije značaju naše županije unutar hrvatskog nacionalnog okvira) te završni posjet boravkom u San Diegu, gdje će upoznati probleme funkcioniranja brzorastućeg megalopolisa, s problemima preopterećenih komunalija, ilegalnog useljavanja i slično, ali i brzog gospodarskog razvoja kroz nove tehnologije (Silicon Valley…).

Marušić, veleposlanik Foley i Danka Derifaj, Nova TV(Foto: zagreb.usembassy.gov)

 

Cijeli put ima za cilj upoznavanje župana s načinima funkcioniranja lokalnih uprava, razvojnim ciklusima, načinima privlačenja ulagača i slično. S obzirom da je američka uprava zasigurno jedna od najboljih u svijetu, nadati nam se je da će župan Marušić pokupiti najbolja iskustva te da će sve to primijeniti i na našu županiju, u ovih godinu dana preostalog mandata.

 

Za lokalnu zajednicu je važno da je ovo pozivni program; Amerikanci sami biraju koga će i kada pozvati, a oni snose i sve troškove boravka tako pozvanih u Ameriku.

 

Stoga, uz činjenicu da je ovdje sve čisto i da županov put neće ništa koštati županijske porezne obveznike, moramo istaknuti pomalo začuđujuću samozatajnost župana Marušića, jer je on tek treći hrvatski političar koji je na tom seminaru bio, nakon (tada još ne) predsjednika Josipovića 2002. i (tada još ne) premijera Milanovića 1996!

 

Osim ovih naših “lidera” na tim seminarima sudjelovali su, primjerice, francuski predsjednik Sarkozy, gruzijski predsjednik Saakashvili, austrijski predsjednik Fischer, njemački Gauck, talijanski tehnički premijer Monti, nama poznati Stoltenberg i Pahor, turski predsjednik Gul, afganistanski Karzai, australski premijeri…

 

Na stranicama američkog veleposlanstva u Zagrebu, objavljena je vijest o tome da se župan, u prigodi vađenja vize za putovanje, susreo s američkim veleposlanikom Foleyem, ali županija ni to nije objavila, kao da u SAD ide emigrirati, a ne dobiti priznanje i sudjelovati u nečemu potencijalno izvrsnom za lokalnu zajednicu?

 

Autor: Petar Bašić / SBplus.hr

Related Post