ANTONIJA TRUPINIĆ DOBITNICA POVELJE OPĆINE CERNIK: Uporna i hrabra žena kojoj ni nebo nije granica

3672 0

Autor Franjo Samardžić

Antonija Trupinić danas je jedna od samo 7 žena koje nose titulu vojnih pilotkinja u Republici Hrvatskoj, obiteljski je aromaterapeut i dobitnica međunarodne nagrade Utjecajna hrvatska žena

CERNIK, 5. lipnja 2019. – Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, upriličenoj u povodu Dana općine Cernik, predsjednik Hrvoje Žakić i načelnik Vitomir Žakić uručili su Antoniji Trupinić Povelju Općine Cernik. Ova Cerničanka, pilotkinja helikoptera, uz to što je neobičnog zanimanja za ženu, imala je od djetinjstva i srednjoškolskog obrazovanja, pa i kasnije, brojne interese od kojih su neki i danas nezaobilazan dio njene svakodnevnice.

Ni nebo nije granica
Vrlo emotivno zahvalila se na općinskom priznanju, prisjećajući se oca i Domovinskog rata, govoreći o domoljublju i motivima zbog kojih je odlučila postati vojna pilotkinja.
Antonija Trupinić rođena je u Cerniku 15. kolovoza 1984. godine. Nakon osnovne škole u Cerniku i Opće gimnazije u Novoj Gradiški gdje se isticala brojnim slobodnim aktivnostima i već tada pokazivala da se upornost isplati. Iako je djetinjstvu pokazivala sklonosti prema društvenim znanostima i umjetnosti pisanjem poezije i proze, ali i glazbenim talentom, u njoj je u srednjoškolskim danima ipak zažario plamen drugačije boje. Naime, uspjela je dokazati da joj ni nebo nije granica.
2003. godine, nakon psihologijskih i liječničkih pregleda u Slavonskom Brodu i Zagrebu, te selekcijskog letenja u vojnoj zrakoplovnog bazi u Zemuniku, iz prvog pokušaja upisala je Fakultet prometnih znanosti, smjer aeronautika, usmjerenje vojni pilot kao jedina žena zajedno s još sedam kandidata koji su uspjeli proći sva testiranja. 2008. godine uspješno ih je diplomiralo pet, a Antonija je među njima dobila i posebnu pohvalu tadašnjeg ministra obrane za marljivost i isticanje u radu.

Pilotkinja helikoptera
Odmah po diplomiranju postala je poručnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i vojna pilotkinja helikoptera s mjestom službe u Zemuniku.
2009. godine nakon teške prometne nesreće u Zadru, ali i uspješnog oporavka, samo godinu dana nakon nesreće, postaje instruktorica letenja na helikopteru. Od tada je sudjelovala i u školovanju mlađih generacija vojnih pilota koji su joj postali uspješne kolege. 2012. godine je promaknuta u natporučnicu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a 2015. godine završava i edukaciju za probnog pilota na istom helikopteru.

Obiteljski aromaterapeut
Iako je u vojnom zrakoplovstvu već preko 10 godina, već spomenuta teška prometna nesreća, zbog koje je umalo završila letačku karijeru, ju je motivirala da se počne baviti fitnessom i bodybuildingom te unutarnjim zdravljem čovjeka. 2009. godine je zbog doživljene prometne nesreće upisala Aroma akademiju i uspješno završila edukaciju za obiteljskog aromaterapeuta, a 2016. godine i Bodybuilding i fitnes učilište „prof. Siser“. Iza sebe ima preko 20 natjecanja u fitnessu i bodybuildingu gdje je osvojila nekoliko zlatnih, srebrnih i brončanih odličja. Bila je prvakinja i viceprvakinja Hrvatske u bodyfitnessu ter je predstavljale bije lijepe naše i na europskom i svjetskom prvenstvu.

Međunarodna nagrada Utjecajne hrvatske žene
Njen rad je prepoznala i međunarodna udruga Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu u Kanadi pa je 2016. godine nominirana za prestižnu međunarodnu nagradu Utjecajne hrvatske žene koju je i osvojila u kategoriji liderstvo i inovacije. Dodjela se održala u Zagrebu na Dan žena pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske. Antonija je ovu nagradu osvojila među prvih dvadeset Hrvatica u povijesti.
2017. godine je promaknuta u satnicu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva čime je stekla i sve uvjete kako bi danas radila u Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu pokraj Zagreba. Danas je jedna od samo 7 žena koje nose titulu vojnih pilotkinja u Republici Hrvatskoj.

Related Post