ANTUNOVO U SMRTIĆU – Prvo misno slavlje u novoj crkvi na blagdan Sv. Antuna Padovanskog (FOTO)

866 0

SMRTIĆ, 13. lipanj 2011. – Danas je Smrtiću bilo iznimno svečano. Slavio se blagdam sv. Antuna Padovanskog što je bio razlog da se mještani Smrtića i okolnih sela okupe u novoj mjesnoj crkvi na svetoj misi koju je, uz svećenike iz Okučana Stare i Bopsanske Gradiške, predvodio fra Ilija Stipić. Danas je bio i Dan općine Gornji Bogićevci pa je stoga na svetoj misi bilo i općinsko čelništvo na čelu s načelnikom Pavom Klarićem. Nazočan je bio i brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Nakon prve mise koja je služena na Badnjak prošle godine, crkva je postala mjesto duhovnog okupljanja bosanskih Hrvata koji su nakon progonstva svoj novi dom našli u Smrtiću. Živa zajednica vjernika svoju vjernost Bogu i pripadnost Crkvi ima gdje svjedočiti i održavati euharistijska slavlja i molitvu. Novu crkvu blagoslovio je prošle godine na blagdan Sv. Antuna Padovanskog požeški biskup dr. Antun Škvorčević, a sveta misa je služena na otvorenom ispred crkve.

 

Hrvati prognani iz Bosne i Hercegovine, s područja Banjalučke biskupije, u Davoru su 1995. godine prešli Savu, a jedan dio nastanio se u Smrtiću, Ratkovcu i Trnavi, te okolnim selima u župi Gornji Bogićevci. Dana 5. listopada 2008. godine, požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević zazvao je Božji blagoslov na gradilište i položio temeljni kamen nove crkve Sv. Antuna Padovanskog.

Današnje misno slavlje ostati će zabilježeno kao prvo misno slavlje održano u crkvi na blagdan Sv. Antuna Padovanskog.

 

Related Post

OPĆINA GORNJI BOGIĆEVCI

Autor - 16/06/2016 0
GORNJI BOGIĆEVCI, 16. lipnja 2016. – U tijeku su radovi na rekonstrukciji dijela ulice Karlovac u Gornjim Bogićevcima. Investitor je…

ŽUPANIJA BEZ MINA

Autor - 19/11/2015 0
GORNJI BOGIĆEVCI, 19. studeni 2015. – Općina Gornji Bogićevci bila je 17. studenog 2015. godine domaćin uvodne konferencije Projekta „Razminiranje…